FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 25. svibnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat
ZAGREB, 25. svibnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

VIROVITICA - Ministar financija Ivan Šuker s današnje je sjednice Vlade u Virovitici ponovno poručio kako u Hrvatskoj nema nelikvidnosti. "Nelikvidnost u Hrvatskoj ne vlada, vlada porezna disciplina. Ne može netko reći da je, ako država blokira nekoga zato što nije platio poreze, to nelikvidnost, naprotiv ako to ne napravimo moglo bi se reći da potičemo korupciju jer otvaramo mogućnost da se netko dogovara", poručio je Šuker sa sjednice na kojoj je Vlada prihvatila prijedlog godišnjeg obračuna državnog proračuna za prošlu godinu. U raspravi o godišnjem obračunu proračuna za 2006. iznijeto je i niz makroekonomskih pokazatelja - gospodarski rast iznosio je 4,8 posto, anketna nezaposlenost 11,2 posto, a premijer Ivo Sanader ističe i da je u protekle tri godine broj zaposlenih porastao za 90.000 osoba. Na zatvorenom dijelu sjednice u Virovitici Vlada je za pomoćnika ministra poljoprivrede imenovala Ivana Hodalića.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa objavilo je popodne na svojim internetskim stranicama Katalog odobrenih udžbenika za osnovnu školu, gimanzije i srednje strukovne škole. Na popisu je 446 odobrenih udžbenika za osnovnu školu, 216 za gimnazije i 532 za srednje strukovne škole. Novost na popisu je što su sada svi udžbenici za osnovnu školu potpuno novi, usklađeni s Hrvatskim nacionalnim obrazovnim standardom (HNOS). Na popisu odobrenih udžbenika za gimnazije čak je 40 novoodobrenih, a za srednje strukovne škole 85.

ZADAR - Studenti zadarskog Sveučilišta danas su, nakon mjesec dana, drugi put prosvjedovali kako bi upozorili Ministarstvo znanosti, grad Zadar i sveučilišnu Upravu na tri problema: lošu prehranu, nedostatak studentskih domova i razlike u visini školarina po pojedinim sveučilišnim odjelima. Na studentskim transparentima ispisano je "Novi rektor, stari problemi", "Gradonačelniče, Kolega, nisi kolegijalan", "I siromašni bi studirali" i druge. Studenti su optužili Upravu da je zanemarila teškoće zadarskih studenata.

ZAGREB - Odbor "Nagrade Vladimir Nazor" na čelu s akademikom Milanom Mogušem na današnjoj sjednici donio je jednoglasne odluke o dobitnicima "Nagrade Vladimir Nazor" za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2006. na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma, priopćeno je iz Ministarstva kulture. Nagradu Nazor za zivotno djelo dobili su: Miroslav Sicel (na slici), Branka Stilinovic, Josip Vanista, Krsto Papic, Vanca Kljakovic, Ante Rozic. Godisnja nagrada pripala je: Mati Ganzi, Goranu Koncaru, Zlatanu Vrkljanu, Simonu Bogojevicu Narathu, Galianu Pahoru, Goranu Raku. Nagrade ce dobitnicima biti urucene 19. lipnja 2007.

POŽEGA - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa dalo je suglasnost Požeškoj biskupiji za osnivanje dviju škola s pravom javnosti katoličke klasične gimnazije u Požegi i Virovitici, navodi se u obavijesti koju je danas novinarima dostavila Požeška biskupija. Biskupija je priopćila da su u tijeku sve pripreme za otvaranjem tih dviju školskih ustanova koje bi trebale početi raditi iduće školske godine. Nastavni plan i program usklađen je s hrvatskim zakonima te se svaki učenik s diplomama tih škola može uspješno upisati na velik broj fakulteta u Hrvatskoj i inozemstvu.

ZADAR - Načelnik virske općine Kristijan Kapović na današnjoj je konferenciji za novinare u Zadru rekao je da je ta općina već dvije godine, a posebice u zadnjih pet mjeseci, pod stalnim nadzorom i pritiskom raznih inspektora, premda, tvrdi, nitko od njih nije našao ikakve dokaze o bilo kakvim nezakonitostima. "Zbog stalna nadzora represivnih državnih inspekcija, kao što su USKOK, Državni inspektorat, Ministarstvo financija, Državno odvjetništvo i MUP, općina Vir ne može normalno funkcionirati, a 15 zaposlenika u općinskoj upravi ne može ništa drugo raditi jer stalno servisiraju inspektore", naveo je Kapović.

GOSPIĆ - U sklopu proslave 7. obljetnice utemeljenja Gospićko-senjske biskupije večeras je u Biskupijskom ordinarijatu u Gospiću potpisan ugovor s izvođačima radova o gradnji Crkve hrvatskih mučenika u Udbini, koja počinje 8. lipnja i trajat će dvije godine. Ugovor su potpisali biskup Mile Bogović te Darko Lovrić i Zvonko Mesić iz zagrebačke građevne tvrtke "Megrad-Građenje".

SVETI URBAN - Na Međimurskoj vinskoj cesti danas su svečano otvoreni 7. dani vina u Županiji Zrinskih- Urbanovo 2007.". Svrha te priredbe je popularizirati poznatu Međimursku vinsku cestu i blagodati vinorodnog dijela Međimurja, naglasio je za otvorenja Dana vina međimurski župan Josip Posavec. Urbanovo traje do 3. lipnja i trebalo bi iznjedriti šipon kao međimursku marku vina, odnosno prepoznatljiv turistički proizvod, dodao je.

ZAGREB - Građevinska inspekcija Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva zatvorila je gradilište i naredila zatvaranje bespravno postavljena pokretnog antenskog stupa tvrtke VIPnet u Slavonskom Brodu, priopćilo je danas Ministarstvo. U proteklih godinu dana u Hrvatskoj je uklonjeno desetak bespravno postavljenih antena, a sami su ih uklonili vlasnici nakon intervencije Ministarstva, navodi se u priopćenju.

KOPRIVNICA - Zbog pojave meningokokne bolesti u četverogodišnje djevojčice u Koprivnici je danas, na preporuku sanitarne inspekcije, zatvoren vrtićki objekt Zvjezdica na Lenišću u sastavu gradskoga Dječjeg vrtića "Tratinčice", potvrdila je Slavica Mihalec-Kanižaj, ravnateljica vrtića. Četverogodišnja Leonarda Kovačić, polaznica gradskog vrtća, u srijedu je primljena u koprivničku bolnicu gdje joj je otkrivena meningokokna bolest.

KOPRIVNICA - Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Koprivnici kojom je ubojica i pljačkaš Dražen Dorčec (33) iz Kalinovca osuđen na 40-godišnju kaznu zatvora zbog dvostrukog ubojstva i pljačke u đurđevačkoj poslovnici Fine, doznaje se od Dragutina Srečeca, suca Županijskog suda u Koprivnici. Na prvostupanjsku presudu, koja je izrečena 30. siječnja na Županijskom sudu u Koprivnici, žalio se Dorčecov odvjetnik Krešimir Papac, no Vrhovni sud žalbu je odbio i u potpunosti potvrdio presudu Županijskog suda u Koprivnici. Stravičan zločin Dorčec je počinio zbog kladioničarskih dugova i brojnih zajmova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙