FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 21. svibnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 21. svibnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB/DEN HAAG - Haško tužiteljstvo je u prijedlogu nove izmjene optužnice u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač", kojeg je uputilo predraspravnom vijeću Haškog suda, ograničilo broj sudionika zajedničkog zločinačkog pothvata na sedam osoba. Članovi tog pothvata, prema haškom tužiteljstvu su, uz trojicu optuženih hrvatskih generala Antu Gotovinu, Ivana Čermaka i Mladena Markača, i bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, bivši ministar obrane Gojko Šušak, te generali Janko Bobetko i Zvonimir Červenko. Druge nižerangirane neimenovane osobe, koje su u ranijim verzijama optužnice bile također navedene kao sudionici zajedničkog zločinačkog pothvata, u ovom su prijedlogu izmjene optužnice 'prevedene' u osobe koje imaju funkciju instrumenta u izvršenju zločina. Time je Haško tužiteljstvo uskladilo optužnicu "Gotovina, Čermak i Markač" s novom suženom definicijom zajedničkog zločinačkog pothvata usvojenom u nedavnoj pravomoćnoj presudi u predmetu "Brđanin".

ZAGREB - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović boravi u službenom posjetu Narodnoj Republici Kini tijekom kojeg je očekuju susreti s kineskim ministrom vanjskih poslova Yang Jiechi-om, kineskim potpredsjednikom Zeng Qinghongom te drugim visokim kineskim dužnosnicima, priopćeno je u ponedjeljak iz MVPEI-ja. Ministrica Grabar-Kitarović je u ponedjeljak posjetila Pekinško Sveučilište za međunarodne odnose Bei Wai gdje se susrela s profesorima i studentima hrvatskog jezika na najvećem kineskom sveučilišnom središtu za jezične studije na kojem je organizirana stručna nastava za više od 30 svjetskih jezika, kaže se u priopćenju. Izražavajući zadovoljstvo činjenicom da u Kini postoji katedra za hrvatski jezik, navodi se u u priopćenju, ministrica je posebno pozdravila veliki interes kineskih studenata za učenjem hrvatskog jezika.

CALCUTTA - Na glavnom željezničkom kolodvoru u Calcutti policija je u ponedjeljak tijekom rutinske kontrole u vagonu vlaka stacioniranog na jednom od perona, pronašla tri bombe te ih odmah uspješno demontirala. "Naši su operativci tijekom rutinske kontrole po vagonima na glavnom željezničkom kolodvoru u Calcutti pronašli tri bombe u jednome od vlakova", rekao je glavni inspektor policije željezničke policije Amarkanti Sarkar. Za sad nitko nije preuzeo odgovornost za podmetanje bombi, a policija je kazala kako je još rano nagađati tko stoji iza toga čina. Bombe su otkrivene samo nekoliko dana nakon što je u džamiji u južnome gradu Hyderabadu u eksploziji bombe poginulo 11 ljudi.

ISLAMABAD - Grupa militanata naoružana raketama u ponedjeljak ujutro uništila je devet cisterni kojima se prevozila nafta iz Pakistana namijenjena potrebama NATO-ovih vojnih snaga stacioniranih u Afganistanu, izvijestile su agencije. Dvije od pet raketa ruske izrade ispaljene su na cisterne parkirane blizu kontrolne točke Torkam u Pakistanu, izvijestili su iz uprave pokrajine Landi Kotal koja kontrolira pogranični promet, izvijestio je dpa. Deseta cisterna iz konvoja koji je činilo 14 vozila oštećena je, no nije bilo ljudskih žrtava. Zbog sumnje da su umiješani u napad, odmah je uhićeno šest Afganistanaca, izvijestila je afganistanska televizija Aaj. Militanti su od početka godine nekoliko puta napadali cisterne s naftom koje redovito prelaze granicu, a sadržaj im je namijenjen opskrbi stranih vojnih snaga koji se u Afganistanu bore protiv talibana.

NEW DLEHI - Najmanje je 13 osoba ranjeno u ponedjeljak u snažnoj eksploziji bombe koja je najvjerojatnije djelo separatističkih pobunjenika iz indijske sjeveroistočne države Assam, javlja Press Trust of India. Policija je objavila da su tri osobe "teško ranjene" u eksploziji u zapadnom gradu Bongaigaonu. Odgovornost za bombaški napad policija pripisuje pobunjenicima iz Ujedinjene oslobodilačke fronte Assama (ULFA). Bomba koja je bila postavljena na bicikl eksplodirala je ubrzo nakon što se tržnica otvorila za javnost u ponedjeljak ujutro, izazivajući kaos na području. ULFA, najveća pobunjenička skupina u Assamu, bori se protiv indijskih snaga sigurnosti za neovisnost od 1979. godine.

JERUZALEM - Izrael će likvidirati šefa Hamasa u egzilu Khaleda Mechaala "prvom prilikom", izjavio je u ponedjeljak izraelski ministar za unutarnju sigurnost Avi Dichter. "To je više nego legitimna meta i uvjeren sam da ćemo ga se prvom prilikom riješiti unatoč težini zadatka", kazao je Dichter. "Činjenica da se ne nalazi blizu komplicira stvar. Ali već smo pokušali riješiti ga se i on pozna proceduru", rekao je za izraelski radio Dichter. Izrael je pokušao ubiti Mechaala 1997. u Amanu, ali je operacija propala. "On nije nigdje siguran. Ni u Damasku ni drugdje i on to dobro zna", istaknuo je izraelski ministar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙