FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi uzlet na svjetskim burzama

NEW YORK, LONDON, 22. travnja 2007. (Hina/Reuters) - Dobre zarade korporacija i novi američki gospodarski pokazatelji koji su ublažili zabrinutosti ulagača oko mogućeg zapadanja najvećeg svjetskog gospodarstva u stagflaciju, protekloga su tjedna na vodećim svjetskim burzama potaknuli novi uzlet cijena dionica.
NEW YORK, LONDON, 22. travnja 2007. (Hina/Reuters) - Dobre zarade korporacija i novi američki gospodarski pokazatelji koji su ublažili zabrinutosti ulagača oko mogućeg zapadanja najvećeg svjetskog gospodarstva u stagflaciju, protekloga su tjedna na vodećim svjetskim burzama potaknuli novi uzlet cijena dionica.

Ojačavši na tjednoj razini 2,8 posto, njujorški Dow Jones indeks dosegnuo je rekordnih 12.961,98 bodova. Tijekom trgovanja približio se i psihološki važnoj granici od 13.000, do koje mu je nedostajalo 35 bodova. S&P indeks zaključio je poslovanje u petak na 1.484 bodova, ojačavši u tjedan dana 2,2 posto. Tehnološki Nasdaq dosegnuo je 2.526 bodova, ostvarivši dobitak od 0,8 posto.

"Usred smo sezone objave poslovnih izvješća. Uglavnom su u skladu s očekivanjima, a najnoviji gospodarski pokazatelji ukazuju da gospodarstvo jest usporilo, ali da više dalje ne usporava rast", ocijenio je Joseph Battioaglia, investicijski strateg pri Ryan Beck&Co.

Zarade u prvom ovogodišnjem tromjesečju kompanija čije su dionice uključene u S&P 500 indeks trebale bi, po procjenama Reuters Estimatesa, pokazati rast u prosjeku za 4,5 posto.

Premašivši očekivanja Wall Streeta ostvarenim zaradama u prvom ovogodišnjem tromjesečju, dionice kompanije za proizvodnje za njegu tijela Johnson&Johnson te bezalkoholnih napitaka Coca-Cole predvodile su rastom vrijednosti burzovnih indeksa. Njihove dionice ojačale su 2,4 odnosno 2,6 posto.

Dionice JPMorgan Chasea potaknule su rast cijena u cijelom financijskom sektoru nakon što je ta treća po veličini američka banka izvijestila o 55-postotnom skoku tromjesečne dobiti. Problemi s otplatama hipotekarnih zajmova čini se da predstavljaju manji problem za banku. Njezine dionice poskupjele su 3,8 posto, na rekordnih 52,39 dolara, povukavši naviše i cijene dionica Citigroupa za 0,9 posto.

"Financijske dionice bilježile su uvelike slabu izvedbu, stoga dolazi vrijeme da se nešto učini po tome pitanju", rekao je Stephen Massocca, izvršni direktor pri investicijskoj banci Pacific Growth Equities.

Financijski sektor od početka godine bilježi jednu od najlošijih izvedbi među dionicama kompanija sadržanih u S&P 500 indeksu "Razlog njihovoj lošoj izvedbi bila je sva ta zbrka oko hipotekarnih zajmova. Čini mi se da je ta priča sada prilično ograničena te da su financijske dionice spremne za uzlet", dodao je Massocca.

Nadalje, američko ministarstvo rada objavilo je indeks temeljnih potrošačkih cijena, dakle onih bez cijena hrane i energenata uobičajeno sklonih velikim oscilacijama, koji je ukazao na rast inflacije u ožujku za svega 0,1 posto.

"Podatak o temeljnoj inflaciji mjerenoj potrošačkim cijenama bio je veliko olakšanje. Za ulagače koji su se pribojavali stagflacijskog okruženja, karakteriziranog usporenim rastom i višom inflacijom, taj podatak ublažava zabrinutosti. Povrh toga, dobili smo dobre zarade nekih blue-chip kompanija", rekao je Mark Bronzo, izvršni direktor pri Nationwide Separate Accountsu.

Najnoviji uzlet cijena dionica i njihov oporavak od oštrih rasprodaja na globalnim tržištima započetih 27. veljače, odražava povećani apetit za ulaganjem u dionice diljem svijeta. Naime, i u Latinskoj Americi burzovni indeksi bilježe rekorde, dok su na europskim burzama na najvišim razinama u zadnjih 6,5 godina.

Nove aktivnosti spajanja i preuzimanja u korporativnom sektoru pomogle su održanju trenda rasta cijena dionica na europskim burzama, iako su sredinom tjedna zabilježene blage korekcije. Londonski Ftse indeks na tjednoj razini ojačao je 0,4 posto, zaključivši trgovanje u petak na 6.487 bodova. Frankfurtski DAX porastao je 1,8 posto, na 7.212 bodova.

Europski dionice od početka godine ostvarile su u prosjeku dobitke na cijeni od 5,8 posto unatoč oštroj korekciji zabilježenoj u veljači i ožujku. Njihov uzlet izazvan je valom obnovljenih aktivnosti na području spajanja i akvizicija koje uključuju banke, malotrgovce i graditeljske tvrtke, a podrška im je stizala i od općenito snažnih rezultata poslovanja kompanija.

Tako je britanski maloprodajni lanac Alliance Boots zabilježio je rast cijena dionica od gotovo šest posto nakon što je prihvatio ponudu o preuzimanju od američke private equity tvrtke Kohlberg Kravis Roberts i milijardera Stefana Pessine. Dionice njemačkog softverskog diva SAP-a ojačale su dva posto budući je prodaja njegovih licenci u prvom tromjesečju nadmašila očekivanja analitičara. Poskočile su i dionice inženjerskog diva Siemens, za 4,2 posto, nakon što je izvor blizak sa situacijom u kompaniji potvrdio novinska izvješća o snažnim rezultatima te njemačke tvrtke u drugom tromjesečju.

"Svjedočili smo sjajnom uzletu cijena dionica tijekom zadnja četiri tjedna", kazao je Achim Matzke, analitičar u Commerzbanku. "No, ne očekujemo da ćemo moći zadržati ovakav agresivni uzlet prisutan u zadnjih 3-4 tjedana. Dolar je i dalje pod pritiskom, što obično ne pomaže onim europskim dionicama koje su osjetljive na promjene valutnih tečajeva".

Zabrinutosti oko snažnog eura, koji je po prvi put u dvije godine premašio 1,36 dolara, u drugi su plan gurnule trgovinu dionicama, dok su brige oko mogućeg daljnjeg podizanja britanskih kamatnih stopa posebno pogodile bankarski sektor. Pritom su dionice banaka HSBC i Royal Bank of Scotland oslabile za 0,4 posto odnosno 0,6 posto. Pridružile su im se također dionice ABN Amro-a u uvjetima nastavka pregovora oko njegovog udruživanja s Barclaysom. Dionice te nizozemske banke oslabile su 1,4 posto dok su britanskog Barclaysa ojačale 0,2 posto. Pojeftinile su i dionice španjolske banke Santander, za 0,1 posto, a belgijskog Fortisa za 1,2 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je u tome razdoblju 0,5 posto, na 17.453 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙