FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Mesić: Novom vladom Srbija donekle amortizirala izbor Nikolića za predsjednika

BEOGRAD, 18. svibnja (Hina) - Formiranjem demokratske Vlade Srbija je donekle amortizirala lošu sliku koju je o sebi poslala u svijet izborom Tomislava Nikolića za predsjednika parlamenta, ocijenio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu za beogradske "Večernje novosti" od petka.
BEOGRAD, 18. svibnja (Hina) - Formiranjem demokratske Vlade Srbija je donekle amortizirala lošu sliku koju je o sebi poslala u svijet izborom Tomislava Nikolića za predsjednika parlamenta, ocijenio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu za beogradske "Večernje novosti" od petka.

"To što je on (Nikolić) vrlo brzo dao ostavku neće mi natjerati suze na oči", kazao je Mesić, dodajući da se podrazumijeva da je to "interna stvar" Srbije, ali da se Hrvatska o tome mora izjasniti, "jer je taj čovjek, dok je bio na visokoj političkoj funkciji, ponovio stajalište da mu je i dalje cilj 'velika Srbija' ".

"Stabilnost ovih prostora još je upitna, jer nisu svi narodi doživjeli političku katarzu i nisu sve vođe odlučne okrenuti se europskim vrijednostima. Slobodni izbori nisu sami po sebi dovoljni, njihov rezultat mora da bude opredijeljenost za demokraciju. Kada to pričam, imam na umu i naša iskustva. Individualizacija krivice i oslobođenje kolektiviteta od odgovornosti još se nije dogodilo u punoj mjeri, a cijena toga mogla bi biti velika", kaže hrvatski predsjednik.

Kada je o riječ o problemu Kosova, na čemu su mnogi srbijanski političari bazirali svoju predizbornu kampanju, hrvatski predsjednik kaže da bi Srbima s Kosova trebalo dopustiti da sami uđu u kosovske institucije i sudjeluju u rješavanju njegova statusa, zajedno s kosovskim Albancima.

"Umjesto toga, kosovski Srbi stalno govore da bi probleme trebao rješavati Beograd, a diskutabilno je ima li kapaciteta za to. Tako se problem samo gura pod tepih, a rješenje nije ni na vidiku", kaže Mesić.

Pitanje hrvatskog prihvaćanja odluke Međunarodnog suda pravde u Den Haagu, po kojoj Srbija nije kriva za genocid u Srebrenici, kaže predsjednik Mesić, ne može se rješavati diplomatskim notama; o noti koju je Beograd nedavno uputio Zagrebu, kaže on, može se izjasniti hrvatska vlada, ali je činjenica da se u Srebrenici genocid dogodio i da za to netko mora odgovarati.

"Srbija, odnosno Jugoslavija je u ono vrijeme plaćala vojsku i oficire Ratka Mladića, tu veliku vojnu mašineriju. Ako Srbija nije počinila genocid, da vidimo tko jest, zato je ta tema toliko prisutna u javnosti. Ne treba se zbog toga nitko u Srbiji ljutiti, to pitanje koje se postavlja sasvim je logično", kaže Mesić.

Na pitanje o tome smetaju li Hrvatskoj poruke da će Srbija nakon formiranja nove demokratske vlasti postati lider regije, hrvatski predsjednik je rekao: "Hrvatska je lider ove regije, ma kako se to nekome činilo. Ono što se sada događa u nekim zemljama u regiji mi smo davno preporodili. Ne želimo zaboraviti prošlost, ali ne opterećujemo se time, već hoćemo surađivati sa svojim susjedima. Politička arhitektura ovdje još nije dovršena, ali za Hrvatsku je jedino snažna regionalna suradnja po svim pitanjima pravi europski put. Naravno, pod time ne podrazumijevam stvaranje nekih novih saveza poput Jugoslavije i stavljanje Hrvatske pod njeno okrilje", zaključio je hrvatski predsjednik u intervjuu "Večernjim novostima".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙