FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: nitko nije zadovoljan izborom ekstremista za predsjednika srbijanskog parlamenta

ZAGREB, 11. svibnja 2007. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić u petak je ocijenio kako nitko nije zadovoljan izborom radikala Tomislava Nikolića za predsjednika srbijanskog parlamenta ali i dodao kako eventualni izbor demokratske vlade može uvelike amortizirati taj potez.
ZAGREB, 11. svibnja 2007. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić u petak je ocijenio kako nitko nije zadovoljan izborom radikala Tomislava Nikolića za predsjednika srbijanskog parlamenta ali i dodao kako eventualni izbor demokratske vlade može uvelike amortizirati taj potez.

Odgovarajući na pitanja novinara koji su pratili sastanak na vrhu Procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP) Mesić je rekao kako je summit bio posvećen suradnji u regiji koja je sve bolja i kojoj potporu pružaju svi međunarodni čimbenici.

"No svakako da smo morali spomenuti neka krizna stanja, prije svega glede izbora radikala Nikolića za predsjednika srbijanskog parlamenta", rekao je Mesić.

Hrvatski predsjednik naglasio je kako se Hrvatsku to ne bi trebalo doticati, jer je riječ o drugoj državi, ali da se morala očitovati s obzirom na činjenicu da je Nikolić i nakon izbora na visoku političku funkciju ponovio stajalište da mu je i dalje cilj velika Srbija.

"Zato smo mi pozvani reći što o tome mislimo, a i svi drugi su s nama o tome pričali. Nitko nije zadovoljan takvim ishodom jer time Srbija ne ide prema euroatlantskim integracijama već se vraća na one godine kad je došlo do agresije na Hrvatsku i BiH", kazao je Mesić.

No, dodao je predsjednik, ukoliko Srbija smogne snage izabrati vladu demokratskog usmjerenja, time bi se dobrim dijelom mogao amortizirati slučaj izbora predsjednika parlamenta.

Na upit srbijanskog novinara o tome da još nema službenog hrvatskog odgovora na notu Vuka Draškovića o tome da treba prestati kampanja protiv Srbije nakon presude Međunarodnog suda pravde da Srbija nije počinila genocid u BiH Mesić je rekao kako on ne može davati mišljenje o tome hoće li hrvatska Vlada na to odgovoriti ili ne.

No ocijenio je deplasiranim način rješavanja tog pitanja diplomatskim notama. Ustvrdio je kako je činjenica da se genocid u Srebrenici dogodio, da je više od 8 tisuća ljudi ubijeno "na pravdi Boga", da je netko to prouzročio i da za to netko mora odgovarati.

"Tko je plaćao Mladića i oficire, Hrvatska sigurno nije. Srbija, zapravo ondašnja Jugoslavija, je plaćala veliku vojnu mašineriju koja je u to vrijeme bila u BiH", kazao je Mesić.

Ako Srbije nije počinila genocid, treba vidjeti tko ga je počinio, ponovio je Mesić, dodavši kako se "nitko u Srbiji ne treba ljutiti zato što se postavlja to logično pitanje".

Na upit o tome da prokomentira percepciju srbijanskog premijera Vojislava Koštunice kao demokrata u međunarodnoj javnosti iako je u kampanji širio govor mržnje, osobito prema Kosovu, Mesić je rekao kako se Koštuničina stranka zove Demokratska, ali da se može raspravljati o tome koliko je ona uistinu demokratska.

Napomenuo je kako mnogi u Srbiji pokušavaju dobiti glasove na problemu osamostaljenja Kosova i statusa kosovskih Srba i ustvrdio kako u Srbiji moraju shvatiti da se današnja realnost razlikuje od one prije 20 ili 30 godina i da na taj način treba tražiti rješenje.

"Srbima s Kosova bi trebalo dopustiti da sami uđu u (kosovske) institucije i sudjeluju u kreaciji statusa Kosova zajedno s kosovskim Albancima", rekao je Mesić.

Umjesto toga kosovski Srbi stalno govore da probleme treba rješavati Beograd a upitno je, smatra Mesić, može li ih Beograd uopće riješiti.

"Na taj se način problem samo stavlja pod tepih i rješenje nije ni na vidiku", kazao je Mesić dodavši kako bi srbijanske vlasti trebale poslati decidiranu poruku Srbima s Kosova da sami rješavaju svoje probleme u okviru kosovskih institucija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙