FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSLS obilježio 18. obljetnicu osnutka

ZAGREB, 18. svibnja 2007. (Hina) - Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS) svečano je danas u Zagrebu proslavila 18. obljetnicu osnutka stranke obilježivši tako, kako ističu, svoju "punoljetnost".
ZAGREB, 18. svibnja 2007. (Hina) - Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS) svečano je danas u Zagrebu proslavila 18. obljetnicu osnutka stranke obilježivši tako, kako ističu, svoju "punoljetnost".

HSLS je osnovan 20. svibnja 1989. kao Hrvatski socijalno-liberalni savez i bio je prva politička stranka osnovana u Hrvatskoj još u vrijeme vladavine komunističkog režima.

Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić govoreći o proteklih 18 godina stranke, rekla je da je tijekom tih godina HSLS proživljavao brojne uspone i padove prolazeći kroz svoj politički pubertet i tražeći svoje mjesto na hrvatskoj političkoj pozornici.

Naglasila je da je njezina stranka dva puta bila sastavni dio vlade, ali da je oba puta iz nje izlazila jer su procijenili da se politika vlade sukobljava s idealima i načelima stranke i liberalizma.

Kao posebnu godinu Adlešić je istaknula 2006. kada je došlo do ponovnog ujedinjenja HSLS-a i LS-a i od tada je stranci pristupilo oko 2000 novih članova.

Ove godine HSLS je, dodala je, pristupio koaliciji s HSS-om s kojim izlazi na predstojeće izbore.

Možemo biti ponosni na ono što smo učinili u naših prvih 18 godina, a sigurna sam da ćemo razloga za zadovoljstvo imati i u godinama koje su pred nama, rekla je Adlešić.

Obljetnicu HSLS-a čestitao je liberalima predsjednik HDZ-a i premijer Ivo Sanader naglasivši da je njegova stranka u koaliciji s HSLS-om i drugim parlamentarnim strankama učila kako funkcionira koalicijska vlada.

Ističući da je liberalna ideja potrebna Hrvatskoj, Sanader je dodao da je HDZ-u bila dobra koalicija s HSLS-om ocijenivši to lijepim iskustvom.

Sanader je rekao da iako odnosi u koaliciji nisu uvijek idilični, u njoj postoji partnerstvo. Zajedno smo podigli prag tolerancije u Hrvatskoj, zaključio je Sanader.

Na osamnaest godina HSLS-a i liberalne ideje u Hrvatskoj podsjetili su i prvi predsjednik HSLS-a Slavko Goldstein, kao i aktualni potpredsjednik stranke Zlatko Kramarić.

Čin osnivanja prve političke oporbene stranke krajem 80-ih godina prošloga stoljeća potvrđuje da nam slobodu, demokraciju i vrijednosti civilnog društva nitko nije poklonio, rekao je Kramarić dodavši da je to najmanje zasluga ondašnje partije i njezinih čelnika.

Kramarić je podsjetio da je HSLS bio prva politička stranka čiji je program bio negacija ondašnje totalitarne politike i to u svim njezinim aspektima.

Napomenuo je da demokratičnost unutar tadašnje politike nije bila stvar odabira, već je na to tadašnja partija bila prisiljena događajima na unutarnjem i međunarodnom planu.

Nije postojala dobra volja, a reformatori u tadašnjoj partiji nisu predstavljali "kritičnu masu" i njihov je broj bio zanemariv, rekao je Kramarić

HSLS-u je obljetnicu čestitao i predsjednik HSS-a Josip Friščić koji je koalicijski partner na predstojećim parlamentarnim izborima, a koji je rekao da su se te dvije stranke našle na brojnim zajedničkim pitanjima.

Obljetnicu HSLS-a čestitali su i predstavnici drugih parlamentarnih stranaka, a skupu su bili nazočni i brojni gosti, predstavnici sindikata, veleposlanstava i drugi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙