FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street u očekivanju novog vala preuzimanja

NEW YORK, 17. svibnja 2007. (Hina/Reuters) - U očekivanju novih preuzimanja, glavni ulagači na Wall Streetu u srijedu su kupovali udjele u Citigroupu, nekoliko kompanija koje upravljaju željeznicama te farmaceutskim tvrtkama, što je rezultiralo rastom vrijednosti burzovnih indeksa.
NEW YORK, 17. svibnja 2007. (Hina/Reuters) - U očekivanju novih preuzimanja, glavni ulagači na Wall Streetu u srijedu su kupovali udjele u Citigroupu, nekoliko kompanija koje upravljaju željeznicama te farmaceutskim tvrtkama, što je rezultiralo rastom vrijednosti burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,8 posto, na 13.488 bodova, novu rekordnu razinu. S&P indeks dobio je 0,9 posto na vrijednosti, zaključivši trgovanje na 1.514 bodova. Za toliko je ojačao i tehnološki Nasdaq, pa iznosi 2.547 bodova.

Dionice najveće američke financijske institucije Citiroupa ojačale su četiri posto, te su bile najveći poticaj Dow indeksu da zaključi trgovanje na novoj rekordnoj razini, 23. po redu od početka ove godine. Razlog njihovu jačanju bila je vijest iz jednog hedge fonda kako posjeduje 15,2 milijuna dionica te banke.

Željezničke kompanije ponovno su dobivale na cijeni dionica nakon što je američki milijarder Waren Buffett objavio da posjeduje udjel u Union Pacific Corp. i Norfolk Southern Corp, što je u prosjeku cijene transportnih dionica podiglo za 1,7 posto.

Buffettova kompanija Berkshire Hathaway udvostručila je i udjel u kompaniji za zdravstvenu njegu Johnson&Johnson te je kupila i dionice francuske farmaceutske kompanije Sanofi Aventis, što je podiglo cijene dionica farmaceutskog sektora.

I dok ta ulaganja ne znače nužno i nova preuzimanja, analitičari ističu da podržavaju optimizam ulagača u pogledu dionica, posebice zbog nedavnog vala preuzimanja u korporativnom sektoru.

"Još uvijek se nalazimo na valu manije spajanja i preuzimanja u moru likvidnosti na tržištu. Trenutno se trgovci boje prodavati dionice. Ne žele se naći u poziciji da su prodali dionicu baš prije nego je postala novom metom preuzimanja", ustvrdio je Fred Dickson, tržišni strateg pri D. A. Davidson & Co.

Cijene europskih dionica u srijedu su se blago spustile, predvođene korekcijom cijena u bankarskom sektoru nakon što je zarada francuske Credit Agricole razočarala neke ulagače. Lošem raspoloženju u pogledu bankarskih dionica nije pomogla ni potvrda talijanskih banaka Unicredita i Capitalije da su u pregovorima o spajanju, kako bi stvorile drugu najveću banku u Europi, vrijednu nekih 135 milijardi eura.

Londonski Ftse indeks spustio se blagih 0,14 posto, na 6.559 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,3 posto, na 7.481 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙