FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: oporba protiv izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi

ZAGREB,16. svibnja 2007.(Hina) - Saborska oporba usprotivila se danas donošenju izmjena Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi koje predlaže Vlada, ocjenjujući ih neprovedivim i konfuznim, suprotno od stava HDZ-a koji podupire Vladin prijedlog.
ZAGREB,16. svibnja 2007.(Hina) - Saborska oporba usprotivila se danas donošenju izmjena Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi koje predlaže Vlada, ocjenjujući ih neprovedivim i konfuznim, suprotno od stava HDZ-a koji podupire Vladin prijedlog.

Oporbenjaci su suglasni da bi, usvoji li Sabor predložene izmjene, to općine, gradove i županije uvelo u nestabilnost i stalne političke sukobe.

Zvonimir Mršić (SDP) pozvao je Vladu da povuče "apsurdni i konfuzni" prijedlog, ističući da do idućih redovnih lokalnih izbora u svibnju 2009. ima još vremena za politički konsenzus oko novog paketa zakona o lokalnoj samoupravi.

Predložene izmjene, smatra, ne govore o suštini sustava lokalne samouprave, odnosno o ovlastima neposredno izabranih lokalnih čelnika i njihovu odnosu spram predstavničkog tijela, o tome s koliko novca mogu raspolagati lokalne jedinice.

Mršić apsurdnim drži odredbu po kojoj predstavničko tijelo odluku o raspisivanju referenduma za opoziv lokalnog čelnika može donijeti temeljem potpore 33 posto vijećnika, budući da, ističe, neki gradonačelnici na izborima moraju dobiti natpolovičnu potporu birača, a mogu ga smijeniti vijećnici koji dobiju daleko manje glasova.

Predložene izmjene neće podržati ni HNS, jer, po riječima Dragutina Lesara, izmjene govore o referendumu koji, zapravo, i nije referendum kakav poznaju hrvatski propisi.

Nedopustivim smatra da predstavničko tijelo može smijeniti lokalnog čelnika ako odluku o referendumu donese 33 posto vijećnika, a smjenu izglasa njih 16,5 posto plus jedan, dok s druge strane za građansku inicijativu za raspisivanje referenduma treba 33- postotna potpora biračkog tijela.

Peju Trgovčevića (HSP) zanima tko će utvrđivati i procjenjivati znatnu materijalnu štetu zbog koje bi predstavničko tijelo moglo smijeniti neposredno izabranog lokalnog čelnika.

Nije mu, kaže, ni jasno kako će se razrješavati zamjenik lokalnog čelnika koji bi se, za razliku od ostalih zamjenika, posredno birao, iz redova nacionalnih manjina u sredinama gdje manjine čine više od 15 posto ukupnog stanovništva.

Damira Kajina (IDS) smeta što izmjene ne govore o decentralizaciji Hrvatske, što i dalje toleriraju "metropolizaciju i zaostajanje lokalnih jedinica u razvoju".

Predložene izmjene neće podržati ni HSLS, HDZ-ov koalicijski partner, a Đurđa Adlešić pozvala je na doradu zakona kako bi se, kaže, izbjegla zbrka koju bi na lokalnoj razini uzrokovale predložene odredbe.

HDZ, pak, podupire Vladin prijedlog i smatra da će dovesti do veće legitimnosti izbora lokalnih čelnika, veće identifikacije građana s lokalnom vlašću, te veću stabilnost vlasti.

Ipak, Vladimir Jelkovac je u ime HDZ-a najavio dva amandmana na zakonski tekst - prvim bi se izraz 'referendum' zamijenio izrazom 'izjašnjavanje', a drugim bi se uredilo da predstavničko tijelo 'može', a ne 'će' donositi odluku o provođenju tog izjašnjavanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙