FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: otvorena izložba "Figure u pokretu" Duška Šibla

ZAGREB, 14. svibnja 2007. (Hina) - Na izložbi "Figure u pokretu" Duška Šibla, otvorenoj večeras u Galeriji Vladimira Filakovca" u Dubravi u Zagrebu, posjetitelji mogu vidjeti novu seriju Šiblovih slika - akrila na platnu.
ZAGREB, 14. svibnja 2007. (Hina) - Na izložbi "Figure u pokretu" Duška Šibla, otvorenoj večeras u Galeriji Vladimira Filakovca" u Dubravi u Zagrebu, posjetitelji mogu vidjeti novu seriju Šiblovih slika - akrila na platnu.

Duško Šibl pripada skupini hrvatskih likovnih umjetnika koji su se afirmirali na početku i u tijeku osamdesetih godina prošloga stoljeća.

Na Šiblovoj novoj samostalnoj izložbi predstavljen je nov ciklus slika koncipiranih unutar autorova dobro znana tematskog polja - ljudske figure. Izloženo je 16 većih formata akrila na platnu dimenzija 120 puta 90 centimetara, nastalih od 2003. do 2006.

U katalogu izložbe povjesničar umjetnosti Milan Bešlić ističe da u novome ciklusu Šibl radi zamjetnu promjenu koja se "prvenstveno iščitava na razini interpretacije". Bešlić podsjeća da likovna kritika ističe kako Šibl stvara svoje djelo na klasičnim slikarskim premisama koje impliciraju likovnu kulturu i vrhunsko poznavanje slikarskog umijeća.

Ta je pak slikarova "popudbina", smatra Bešlić, odredila i jednu od Šiblovih temeljnih vrijednosti - gestualnu sastavnicu koja je pak slobodnije izražena u autorovoj novoj seriji.

Naime, objašnjava Bešlić, sada se "tjelesnost" predloška rastvara u dinamičnim i ekspresivnim inačicama i tako produbljuje izraz intenzivnijim i snažnijim zamasima poteza kistom.

Duško Šibl (Zagreb, 1951.) diplomirao je komparativnu književnost i povijest umjetnosti 1977. na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Studij slikarstva završio je 1982. u Londonu, na Byam Shaw School of Art. Magistrirao je na slavnom Royal College of Art četiri godine kasnije.

Od 1982. do danas imao je više od 20 samostalnih i stotinjak skupnih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu, Londonu i Dubrovniku.

Izložba je otvorena do 31. svibnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙