FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HKV traži ocjenu ustavnosti Odluke Vlade RH o pristupanju Procesu suradnje u jugoistočnoj Europi

ZAGREB, 11. svibnja 2007. (Hina) - Na danas održanoj tribini Hrvatskoga kulturnog vijeća (HKV) u Zagrebu upućen je prijedlog Ustavnom sudu RH da ocjeni ustavnost odluke hrvatske Vlade o pristupanju Hrvatske Procesu suradnje u jugoistočnoj Europi.
ZAGREB, 11. svibnja 2007. (Hina) - Na danas održanoj tribini Hrvatskoga kulturnog vijeća (HKV) u Zagrebu upućen je prijedlog Ustavnom sudu RH da ocjeni ustavnost odluke hrvatske Vlade o pristupanju Hrvatske Procesu suradnje u jugoistočnoj Europi.

Po mišljenju HKV-a, koje je pročitao predsjednik Hrvoje Hitrec povrijeđena je odredba čl. 141. Ustava Republike Hrvatske s posebnim naglaskom na odredbu stavka 2., koji, kako je naveo izričito zabranjuje pokretanje postupka udruživanja Republike Hrvatske u saveze s drugim državama, a koje bi moglo dovesti do obnove jugoslavenskoga državnog zajedništva.

U suprotnosti s Ustavom, kako drži Hrvatsko kulturno vijeće, dijelovi su Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, Deklaracija o suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu te posebno dijelovi sporazuma izravno usmjerenih na povezivanje prostora "zapadnoga Balkana".

Hitrec je podsjetio kako su koraci u tom smjeru učinjeni preko Pakta o stabilnosti, a u novije vrijeme preko Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi.

Zato, kako je naveo, HKV drži da se iza paravana Procesa o suradnji u jugoistočnoj Europi nevješto skriva inzistiranje na političkom i institucionalnom povezivanju "zapadnoga Balkana". To svjedoči, kako je ustvrdio, postavljanje tajnika i određivanje lokacije glavnoga grada te organizacije.

U Prijedlogu ocjene, koju je pročitao, upozorava se i na izbor zajedničkoga parlamentarnog sjedišta.

Po ocjeni HKV-a, navedeni postupci su u izravnoj suprotnosti s člankom 141. Ustava RH, pa HKV predlaže Ustavnom sudu da se Odluka Vlade Republike Hrvatske o pristupanju Procesu suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) proglasi protuustavnom i za Hrvatsku zabrani njezina primjena.

Na današnjem skupu o balkanskim integracijama govorili su profesor Filozofskoga fakulteta u Zagrebu Miroslav Tuđman, političar i publicist Zdravko Tomac, bivši saborski zastupnik Drago Krpina i predsjednik stranke "Jedino Hrvatska" Milovan Šibl.

Onima koji su stvarali hrvatsku državu i borili se za njezin ulazak u EU danas se prigovara da zastupaju Balkan, upozorio je Tuđman dodavši, kako su se zagovornici ostanka Hrvatske unutar bivše Jugoslavije preko noći proglasili njezinim proeuropskim snagama.

Balkansko povezivanje Hrvatskoj je nepotrebno iz, kako je rekao gospodarskih i sigurnosnih razloga. "Hrvatski BDP unutar zemalja Zapadnog Balkana iznosi preko 43 posto", rekao je dodavši kako bi osim siromaštva takvo povezivanje Hrvatsku trajno vezalo i za trusno područje.

Predsjednik stranke "Jedino Hrvatska" Milovan Šibl nazočne je pozvao da se sutra na Jelačićevu trgu u Zagrebu pridruže prosvjedu protiv, kako je rekao, protuustavnoga udruživanja Hrvatske u treću Jugoslaviju.

Izvijestio je također kako je njegova stranka od policije dobila dopuštenje za održavanje skupa, a gradska uprava, kako je ustvrdio, uskratila mu je uporabu bine, mikrofona i struje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙