FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mediji u SAD o nacrtu rezolucije o Kosovu

WASHINGTON,12. svibnja(Hina) - Sjedinjene Države i njihovi europski saveznici u petak su u Vijeću sigurnosti UN-a predstavili nacrt rezolucije o Kosovu kojom će se nakon osam godina okončati uprava Ujedinjenih naroda i otvoriti put za nezavisnot te srbijanske pokrajine u kojoj živi oko dva milijuna Albanaca, izvješćuju u subotu američki mediji.
WASHINGTON,12. svibnja(Hina) - Sjedinjene Države i njihovi europski saveznici u petak su u Vijeću sigurnosti UN-a predstavili nacrt rezolucije o Kosovu kojom će se nakon osam godina okončati uprava Ujedinjenih naroda i otvoriti put za nezavisnot te srbijanske pokrajine u kojoj živi oko dva milijuna Albanaca, izvješćuju u subotu američki mediji.

Do tog poteza dolazi dva mjeseca nakon što je bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari, kao posrednik UN-a, predložio da se Kosovu zajamči neovisnost, i njime se postavlja pozornica za političku konfrontaciju s Rusijom, koja tvrdi kako samo Srbija i Kosovo mogu odrediti svoju budućnost, piše The Washington Post.

U nacrt je ugrađena sintagma koju su zapadne zemlje često ponavljale u raspravi o statusu pokrajine, nasuprot tezi Moskve da se davanjem neovisnosti stvara opasan presedan, prema kojoj "posebne okolnosti čine Kosovo posebnim slučajem", uključujući i nasilje i represiju koju je režim Slobodana Miloševića primjenjivao prema Albancima 90-ih godina.

U nacrtu rezolucije predviđa se prijelaz ovlasti na Kosovu s UN-a na Europsku uniju, uz zadržavanje zaštite NATO snaga, kao dio postupnog prijelaza na neovisnost, navodi The Washington Post.

Rezolucija prihvaća Ahtisaarijev plan, koji predviđa decentralizirano Kosovo s međunarodnopravnim subjektivitetom i odgovornošću da zaštiti srpske crkve i manastire, poštuje prava srpske manjine i otvori put za povratak izbjeglih i raseljenih Srba na Kosovo.

Američki i europski dužnosnioci su kazali kako nastavak pregovora između Srbije i Kosova, na kojem inzistira Rusija, nema nikave izglede za uspjeh a svaka daljnja odgoda razjašnjenja pravnog statusa Kosova i njegovih odnosa sa Srbijom može pridonijeti da se tamo obnovi nasilje.

Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija podržale su tekst koji je predstavljen u petak.

"S ovim nacrtom rezolucije, rasprava o konačnom statusu Kosova sada ulazi u završnu fazu", kazao je francuski veleposlanik pri UN-u Jean-Marc de La Sabaliere.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin opetovano jer isticao kako će rezolucija postaviti presedan koji će ohrabriti buduća otcjepljenja teritorija, te pozivao na novi krug pregovora Beograda i Prištine.

Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Mihail Kaminjin u subotu je kazao da "nacrt rezolucije sadrži neke elemente koji nisu prihvatljivi" za Moskvu.

On je izbjegao izrijekom zaprijetiti vetom Rusije u Vijeću sigurnosti, što su ruski diplomati i do sada izbjegavali činiti u raspravi o Kosovu, već je ponovio kako se "stvarno rješenje problema Kosova može postići samo temeljem sporazuma strana, Srba i Albanaca na Kosovu, a ne na temelju nekih nametnutih rješenja", izvijestio je Associated Press.

Dodao je kako Rusija potiče na "zajedničko utvrđivanje idućih koraka koji bi ohrabrili proces pregovora na način da se nađe kompromisno rješenje koje će odgovarati interesima globalne stabilnosti".

Na pitanje hoće li Rusija odgovoriti svojim protuprijedlogom nacrta rezolucije o Kosovu, visoki dužnosnik ruskog MVP-a Konstantin Dolgov je odgovorio "vidjet ćemo".

Za prihvaćanje u 15-članom Vijeću sigurnosti rezoluciji treba devet glasova, pod uvjetom da ni jedna od pet stalnih članica - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska - ne uloži veto. Kina je, poput Rusije, također pozvala na nastavak pregovora.

Panama, nestalna članica Vijeća, u raspravi je predlagala prihvaćanje Ahtisaarijeva plana nakon šest mjeseci odgode, radi daljnjih pregovora, što je prijedlog koji bi prema zapadnim diplomatima mogao dobiti širu podršku ako bi se njime pridobilo Rusiju da podrži rezoluciju.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice boravit će u ponedjeljak i utorak u posjetu Moskvi, gdje će u razgovorima s najvišim ruskim dužnosnicima Kosovo biti jedna od glavnih tema, najavio je State Department.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙