FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Bratuncu pokopana tijela Bošnjaka ubijenih 1992. godine

SARAJEVO, 12. svibnja (Hina) - Posmrtni ostaci 94 Bošnjaka koje su pripadnici srpskih paravojnih postrojbi ubili na području Bratunca u istočnoj Bosni 1992. godine pokopani su u subotu u tom gradu.
SARAJEVO, 12. svibnja (Hina) - Posmrtni ostaci 94 Bošnjaka koje su pripadnici srpskih paravojnih postrojbi ubili na području Bratunca u istočnoj Bosni 1992. godine pokopani su u subotu u tom gradu.

Sva tijela proteklih su godina ekshumirana iz tri masovne grobnice a među njima su i kosti jedanaest žena i četvoro djece.

Pokopu na kojemu su bili član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić te posebni izaslanik Visokog predstavnika za područje Srebrenice i Bratunca američki diplomat Clifford Bond nazočilo je više tisuća Bošnjaka koji su se nakon rata vratili svojim domovima u tom dijelu Bosne i Hercegovine no i njihovih sunarodnjaka koji još uvijek žive u izbjeglištvu.

Vjerski obred predvodio je zamjenik poglavara Islamske zajednice u BiH Ismet Spahić a jedini govor prije pokopa održala je Sumeja Mujkanović, kći bratunačkog imama Mustafe Mujkanovića koji je također ubijen u tom gradu 1992. godine.

"Petnaest godina poslije dok naše najmilije spuštamo u zemlju i zauvijek se opraštamo od njih, zločinci slobodno šetaju nudeći nam slobodu, mir i demokraciju po svojoj mjeri", kazala je Mujkanović podsjećajući na činjenicu da brojni počinitelji ratnih zločina u BiH ni do danas nisu kažnjeni.

Za zločine u Bratuncu do sada je osuđen samo Miroslav Deronjić koji je pred Haaškim tribunalom priznao odgovornost za napad na selo Glogova kada je ubijeno 65 bošnjačkih civila.

Pokop bošnjačkih žrtava iz 1992. godine tjednima je bio predmetom spora između njihovih obitelji i lokalnih srpskih vlasti Bratunca koje su odbile dopustiti da se taj čin obavi na muslimanskom groblju uz gradsku džamiju.

Nakon dugotrajnih rasprava zajednički je dogovorena alternativna lokacija uz gradski stadion.

Na groblju uz džamiju koja je tijekom rata srušena do temelja a nakon njega obnovljena u nedjelju će bit će pokopan samo ubijeni imam Mujkanović po izričitoj želji njegove obitelji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙