FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grabar-Kitarović i Degert pozdravili vladu u Srbiji bez radikala

PULA, 12. svibnja 2007. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović i voditelj izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert u usubotu su u Puli na novinarsko pitanje pozdravili najavu o sastavljanju srbijanske Vlade bez radikala.
PULA, 12. svibnja 2007. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović i voditelj izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert u usubotu su u Puli na novinarsko pitanje pozdravili najavu o sastavljanju srbijanske Vlade bez radikala.

Na završnoj konferenciji za novinare u sklopu posljednjeg dana turneje "EU busa" ministrica Grabar-Kitarović - na pitanje o posljednjim događajima u Srbiji - osudila je izbor Tomislava Nikolića za predsjednika srbijanskog parlamenta kao predstavnika Radikalne stranke.

Prema njezinim riječima, svi su državnici na konferenciji održanoj u Zagrebu u sklopu procesa suradnje u jugoistočnoj Europi osudili taj izbor i samog Nikolića, koji "spominje Viroviticu, Karlovac i Karlobag kao nekakvu imaginarnu granicu u svojim nedosanjanim snovima", a rezultat takvih planova, dodala je, bila je "noćna mora za sve ljude u Hrvatskoj i BiH".

"Vjerujem da većina srpskih građana ne razmišlja na takav način, a ono što je ohrabrujuće jest formiranje Vlade u koju ne ulaze radikali. Svi se stoga nadamo da će Srbija nastaviti put reformi i nastaviti putem euroatlantskih integracija, što znači ispunjavanje svih kriterija, uključujući i poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih njezinih susjeda", zaključila je Kolinda Grabar-Kitarović i poručila da radikalizam u Europi danas ne prolazi.

Voditelj izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj, veleposlanik Vincent Degert rekao je da je Europska unija izrazila veliku zabrinutost zbog posljednjih događaja u Srbiji, no zadovoljna je što se oni sada razvijaju u dobrom smjeru i što je sastavljena nova Vlada.

"Vjerujemo da Srbija mora gledati prema europskoj budućnosti, a ne unatrag prema nekim nacionalističkim tendencijama", zaključio je Vincent Degert.

Skupština Srbije u subotu navečer odlučuje o smjeni Nikolića i o novoj vladi.

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović i voditelj izaslanstva EK u Hrvatskoj, veleposlanik Vincent Degert, izrazili su na konferenciji za novinare zadovoljstvo projektom "EU bus".

"EU bus" je zajednički projekt Europske komisije (EK), Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, veleposlanstava država članica EU, regionalnih i lokalnih vlasti i nevladinih udruga, a u sklopu osmog, posljednjeg dana turneje, posjetio je Pulu.

"EU bus" posebno je označen i opremljen autobus koji će obišao devet gradova - Sisak, Osijek, Vukovar, Slavonski Brod, Split, Zadar, Rijeku i Pulu. U gradskim su središtima bili postavljeni štandovi s edukativno-promotivnim materijalom, a održana su i predavanja o europskim integracijama.

"'EU bus' pokazao se kao vrlo koristan projekt koji će nam pomoći u daljnjem oblikovanju strategije informiranja građana", istaknula je ministrica Grabar-Kitarović.

U sklopu tog projekta održane su mnoge manifestacije u svim hrvatskim županijama, a podijeljeno je oko sto tisuća publikacija i dvadeset tisuća komada različitoga promidžbenog materijala. Tijekom gostovanja "EU busa" djelatnici Odjela za informiranje Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija susretali su se s građanima i odgovarali na njihova pitanja.

"U razgovoru s građanima pokazalo se da su oni najviše zainteresirani za zaštitu autohtonih proizvoda i za mogućnost regionalnog razvoja putem fondova Europske unije", rekla je ministrica Grabar-Kitarović. No, dodala je kako je bilo mnogo pitanja koja su se odnosila na bojazan građana glede životnog standarda i rasta cijena, a u obalnom dijelu građani su izrazili zanimanje za tiskanje posebne tematske publikacije o ribarstvu te o obrazovnim programima.

Voditelj izaslanstva EK u Hrvatskoj, veleposlanik Vincent Degert također je izrazio zadovoljstvo tim projektom koji je, po njegovoj ocjeni, ostvario iznimno dobre rezultate.

"Ovim projektom htjeli smo pružiti građanima mogućnost da dobiju što više informacija o europskim integracijama. Informiranje građana je jedan od naših osnovnih ciljeva, a s obzirom na to da postoji politički konsenzus o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, htjeli smo stimulirati tu pozitivnu energiju", zaključio je Vincent Degert.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙