FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

T. Nikolić: Srbi će se boriti za status autonomije u Hrvatskoj

ZAGREB/BEOGRAD, 10. svibnja 2007. (Hina) - Novoizabrani predsjednik Skupštine Srbije, radikal Tomislav Nikolić danas je u telefonskom intervjuu za hrvatski Media servis rekao da i dalje sanja veliku Srbiju, ali da danas "zapadna granica" te velike Srbije "Virovitica- Karlovac- Karlobag" nije važna jer će se Srbi vratiti i boriti za status autonomije u Hrvatskoj.
ZAGREB/BEOGRAD, 10. svibnja 2007. (Hina) - Novoizabrani predsjednik Skupštine Srbije, radikal Tomislav Nikolić danas je u telefonskom intervjuu za hrvatski Media servis rekao da i dalje sanja veliku Srbiju, ali da danas "zapadna granica" te velike Srbije "Virovitica- Karlovac- Karlobag" nije važna jer će se Srbi vratiti i boriti za status autonomije u Hrvatskoj.

"Granica neće biti važna, Srbi će živjeti na svojoj imovini. Srbi će se boriti za status nekakve autonomije koju će sigurno imati, bar kao regionalnu. Srbi će intenzivno surađivati sa svojom Vladom u Zagrebu, ali i sa svojom maticom u Srbiji", rekao je Nikolić i dodao da tako zamišlja i Republiku Srpsku (u BiH) i suradnju s njom.

"Meni je to sasvim dovoljno", rekao je Nikolić te dodao: "Niti imam djece za rat, niti imam vojske za rat, niti bih bilo čiju tuđu djecu poveo u rat niti bih ratovao protiv tuđe djece".

Na upit misli li i dalje da je granica Srbije "Virovitica-Karlovac-Karlobag" rekao je: "I dalje tako mislim i uvijek ću tako misliti" te dodao da je to sada nemoguće ostvariti.

"Vi ste međunarodno priznata država i to ne mogu poreći", rekao je Nikolić dodajući kako "ima san", ali i da je želja Srba da se vrate u Hrvatsku jer se u Srbiji ne mogu uklopiti u društveni život.

Na izjavu predsjednika Stjepana Mesića da će se o njemu moći pozitivno izjasniti tek kad o toj granici prestane govoriti rekao je da Mesić "nije uspio pravilno ni izgovoriti imena tih gradova" a za koje Nikolić kaže da su "srpski gradovi".

"Mesić mora od Hrvatske napraviti demokratsku državu u koju će se Srbi moći vratiti, na svoje imanje i da uživaju neki stupanj autonomije, koji se daje svuda u Europi takvim zajednicama i koji se od nas traži, ne samo kao autonomija nego država za Albance, a onda možemo razgovarati je li je takva granica bitna", rekao je Nikolić.

Ocijenio je da je Srbija sve dalje od EU, a i protivi se ulasku njegove zemlje u EU zbog Kosova.

"Sve mogu oprostiti EU, ali oduzimanje teritorija nikada neću. Niti bi Hrvatska ikada prihvatila da bude u EU, kada bi EU rekla da će 'Republika Srpska Krajina' biti nezavisna država", rekao je Nikolić. Na upit je li to isto, odgovorio je "apsolutno".

Kritike njegova izbora na sadašnju dužnost ocijenio je "orkestriranom kampanjom" EU i susjednih zemalja zbog bojazni da bi jednog dana u Srbiji mogla pobijediti Srpska radikalna stranka.

Nikolić misli da proglašenje nezavisnosti Kosova iziskuje uvođenje izvanrednog stanja u Srbiji.

Očekuje da će Zapadne i neke druge zemlje priznati nezavisnost Kosova, a postupno i sve druge.

"To će biti izvor nesigurnosti i sukoba. Mislim da više nitko na Balkanu pa ni u svijetu neće biti miran je li njegova kuća s ove ili one strane granice", kazao je.

Rekao je da se Srbija nikada neće pomiriti s neovisnosti Kosova, a na pitanje bi li moglo doći i do rata nakon proglašenja neovisnosti, odgovorio je: "Negdje u svijetu da".

Na upit kako će surađivati s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom, Nikolić je, uz ostalo, odgovorio kako nema razloga za suradnju s Hrvatskim saborom. "Mislim da će moje predsjednikovanje izuzetno kratko trajati da bi razmišljao još i o onima s kojima sam u sporu", kazao je, dodavši da neće imati vremena "obići ni one s kojima je u iskrenom prijateljstvu".

Na pitanje je li četnik, rekao je da bi "u ratu ponovno bio četnik", da je na to sam ponosan te ustvrdio da nije počinio ni sakrio nikakav ratni zločin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙