FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijski predsjednik: Izrael nije spreman za mir

DAMASK, 10. svibnja 2007. (Hina/AFP) - Sirijski predsjednik Bachar al-Assad ocijenio je u četvrtak da Izrael nije spreman za mir, u govoru pred parlamentom.
DAMASK, 10. svibnja 2007. (Hina/AFP) - Sirijski predsjednik Bachar al-Assad ocijenio je u četvrtak da Izrael nije spreman za mir, u govoru pred parlamentom.

"Izrael nije spreman ni na političkoj ni na nacionalnoj razini za mir. Mirovni uvjeti nisu stvoreni u Izraelu, posebice zbog prisustva slabe vlade" u toj zemlji, kazao je Assad.

Izraelski premijer Ehud Olmert, čija je stopa popularnosti na najnižoj razini u njegovoj zemlji, trenutno je pod velikim pritiskom. Zajedno s drugim izraelskim dužnosnicima strogo je kritiziran od istražnog povjerenstva zbog rata u Libanonu protiv Hezbollaha, bliskog Damasku, prošlog ljeta. Zajedno sa šefom Mossada Meirom Daganom trenutno se protivi pregovorima ili tajnim kontaktima sa Sirijom smatrajući sirijske dobre namjere manipulacijom.

"Teško nam je ozbiljno shvatiti mirovne namjere Sirije dok se, u stvarnosti, uvjeravamo u suprotno. Mi smo za mir, no glumiti da se želi mir druga je stvar", rekao je Olmert, kako je prenio izraelski radio.

Međutim, za razliku od Olmerta, izraelsko ministarstvo vanjskih poslova smatra da bi Izrael trebao početi pregovore sa Sirijom, objavio je u četvrtak izraelski vojni radio.

Prema internom dokumentu ministarstva, na koji se poziva radio, Izrael bi trebao pregovarati sa Sirijom kako bi utvrdio prave namjere sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Ne pristane li Izrael na to, između dvije zemlje mogao bi izbiti oružani sukob, upozorava se u izvješću.

Izraelski ministar obrane Amir Peretz također je nekoliko puta izjavio kako bi Izrael "trebao ozbiljno provjeriti namjere sirijskog predsjednika."

Da bi Izrael trebao obnoviti barem tajne kontakte sa Sirijom, smatra i ravnatelj vojne obavještajne službe, general Amos Yadlin, kao i direktor vijeća za nacionalnu sigurnost Ilan Mizrahi.

Visoki izraelski dužnosnik istaknuo je ipak da taj "dokument odražava stajalište tek jednog dijela ministarstva vanjskih poslova, točnije centra za političku analizu".

Pregovori su zamrznuti od siječnja 2000. zbog pitanja Golanske visoravni, koju je Izrael okupirao 1967. i anektirao 1981.

Izrael je zadnjih mjeseci u nekoliko navrata odbacio Assadovu ponudu poručivši da prije početka pregovora Sirija treba prvo prestati podupirati libanonsku miliciju Hezbollah i palestinske organizacije Hamas i Islamski džihad.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙