FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast zaliha na mjesečnoj i godišnjoj razini

ZAGREB, 9. svibnja 2007. (Hina) -
ZAGREB, 9. svibnja 2007. (Hina) -

Zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka bile su 1,9 posto veće u odnosu na stanje s kraja veljače, dok su u usporedbi sa zalihama na kraju ožujka veće za 3,1 posto, prvi su rezultati koje je objavilo Državni zavod za statistiku (DZS).

Promatrano prema područjima djelatnosti, na mjesečnoj razini, odnosno u ožujku prema veljači, zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima u rudarstvu i vađenju ostale su na istoj razini, a u prerađivačkoj industriji, koja u strukturi fizičkog obujma zaliha ima udio 95,43 posto, povećane su za 2 posto.

Na godišnjoj razini zalihe su u prerađivačkoj industriji povećane za 2,8 posto, dok su u rudarstvu i vađenju istodobno veće za 6,9 posto.

U okviru prerađivačke industrije, u djelatnostima s najvećim udjelom - proizvodnji hrane i pića (30,59 postotni udio) na godišnjoj se razini bilježi rast zaliha od 12,1 posto, a u kemijskoj industriji (udio od 21,18 posto) pad od 13 posto.

Značajno povećanje zaliha također je zabilježeno u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava i to za 64,4 posto te proizvodnji koksa, naftnih derivata i nuklearnog goriva, za 27,5 posto.

Promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama, najveći rast zaliha na kraju ožujka u odnosu na prethodni mjesec bilježi se kod trajnih proizvoda za široku potrošnju, i to za 8,8 posto.

Zalihe kapitalnih proizvoda bile su pak veće za 4,5 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,7 posto, a intermedijarnih proizvoda za 0,1 posto, dok su zalihe energije smanjene za 4,1 posto.

U usporedbi pak sa stanjem na kraju ožujka 2006. godine, najviše su porasle zalihe energije, za 22,2 posto. Trajni proizvodi za široku potrošnju bilježe rast zaliha od 7,2 posto, netrajni proizvodi za široku potrošnju od 2,2 posto, kapitalni proizvodi od 0,4 posto i intermedijarni proizvodi od 0,3 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙