FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dow Jones rekordan uslijed velikih preuzimanja kompanija

NEW YORK, LONDON, 6. svibnja 2007. (Hina/Reuters) - Cijene dionica na globalnim tržištima kreću se prema povijesno najvišim razinama kako odlične zarade korporacija i val preuzimanja i spajanja jačaju apetit ulagača za ulaganjem u rizičniju imovinu.
NEW YORK, LONDON, 6. svibnja 2007. (Hina/Reuters) - Cijene dionica na globalnim tržištima kreću se prema povijesno najvišim razinama kako odlične zarade korporacija i val preuzimanja i spajanja jačaju apetit ulagača za ulaganjem u rizičniju imovinu.

Snažne zarade kompanija i poplava novih ponuda za preuzimanje potaknuli su skok njujorškog Dow Jones indeksa na novu rekordnu vrijednost, a S&P indeks na najvišu razinu od rujna 2000. Dow je tako ojačao na tjednoj razini 1,1 posto, zaključivši trgovanje u petak na 13.265 bodova, novu najvišu ikad zabilježenu razinu. Riječ je o njegovoj 41. rekordnoj vrijednosti od listopada lani. S&P indeks poskočio je 0,8 posto, na 1.510 bodova. Tehnološki Nasdaq dobio je 0,6 posto na vrijednosti, zaključivši trgovanje na 2.572 boda.

Po riječima analitičara, rast cijena dionica na Wall Streetu ponajviše podupiru bolji od očekivanja profiti korporacija. "Tržište dionica potiču već neko vrijeme dobar globalni gospodarski rast i nedostatna ponuda dionica, kako zbog toga što kompanije otkupljuju vlastite dionice tako i zbog kompanija koje iz dioničarskog postaju tvrtke u ograničenom vlasništvu", rekao je Bill Strazzullo, partner i glavni tržišni strateg pri Bell Curve Tradinga.

Ponuda kompanije News Corp. u vlasništvu milijardera Ruperta Murdocha za preuzimanje medijske tvrtke Dow Jones koja izdaje Wall Street Journal potaknula je skok cijena Dow Jonesa za čak 54 posto, ukazujući da na tržištu dionica još ima prostora za rast. Dionica Newsa međutim oslabila je 4,2 posto.

Ova ponuda za Dow Jones mogla bi imati utjecaja na cijelo tržište. "Ulagači mogu pomisliti da postoje i druge korporacije koje su još podcijenjene", ustvrdio je Todd Clark, direktor trgovanja dionicama pri Nollenberger Capital Partnersu. Skočila je odmah i cijena ostalih dionica u medijskome sektoru, pri čemu dionice New York Timesa za pet posto, a Gannetta, izdavača USATodaya, za gotovo dva posto.

Dodatni poticaj medijskom sektoru stigao je potkraj tjedna po objavi ponude jednog neimenovanog ponuđača za globalnu novinsku agenciju Reuters, u visini 600 penija za dionicu, čime se vrijednost Reutersa procjenjuje na 7,7 milijardi funta. Dionica Reutersa poskočila je u jednom danu čak 32 posto, na najvišu razinu u zadnjih pet godina.

Među najvećim dogovorima o preuzimanju od početka tjedna ističe se i onaj obitelji Dolan, koja će dati 10,6 milijardi dolara za njujorškog kabelskog operatera Cablevision Systems Corp. Dionica Cabelvisiona poskupjela je 9,9 posto.

Nadalje, veliki industrijski proizvođači, uključujući Honeywell i Caterpillar, ostvarili su rast cijena dionica nakon što je američki Institut za upravljanje nabavom (ISM) izvijestio o rastu aktivnosti u industriji tijekom travnja na najvišu razinu u zadnjih gotovo godinu dana, te iznad očekivanja ekonomista. ISM indeks porastao je na 54,7 bodova, nakon u ožujku zabilježenih 50,9 indeksnih bodova. Njihovom rastu doprinijelo je i izvješće američke vlade o većim od očekivanja tvorničkim narudžbama tvornicama.

Cijene europskih dionica uzletjele su proteklih tjedna dana na najviše razine u zadnjih šest godina uslijed snažnih aktivnosti preuzimanja kompanija. Londonski Ftse indeks porastao je u tome razdoblju 2,9 posto, na 6.604 boda. Frankfurtski DAX ojačao je 1,8 posto, na 7.517 bodova.

"Izvješća o zaradama prilično su dobra unatoč snazi eura prema dolaru. Europsko gospodarstvo sve je snažnije, a te kompanije prodaju na globalnim tržištima, pri čemu je i globalno gospodarstvo snažno", ocijenio je glavni strateg pri Brewin Dolphinu, Mike Lenhoff.

Također, Europa je u ovom trenutku najveće svjetsko tržište za spajanja i akvizicije sudeći po podacima da je dosad u 2007. sklopljeno sporazuma koji uključuju europske kompanije u vrijednosti gotovo 862 milijarde dolara. "Sve je više aktivnosti na području spajanja i akvizicija kompanija, zatim aktivnosti privatnih i institucionalnih ulagača, veći je poticaj od zarada a i sve je više otkupa vlastitih dionica kompanija", konstatirao je Simon Goodfellow, strateg europskih dionica pri ING-u. Međutim, u ING-u predviđaju pad cijena dionica u kratkome roku. "Predviđamo korekciju cijena dionica u kratkom roku", kazao je Goodfellow, pri čemu je kao vjerojatne glavne razloge takvih događanja naveo američko tržište dionica i dolar.

Po dobitnicima se ponajviše isticao telekom sektor uslijed novih aktivnosti na području preuzimanja kompanija. Pritom su dionice Telecom Italia i Pirellija početno poskočile po dva posto nakon što je Pirelli prodao kontrolni paket dionica u telekomu skupini talijanskih ulagača i španjolskoj Telefonici.

Rasle su značajnije cijene dionica i u medijskom sektoru, pri čemu je dionica britanske televizijske kuće BskyB poskočila 7,8 posto na 630 penija, najvišu razinu u gotovo tri godine. Razlog njihovu skoku bila je objava povećanja broja novih korisnika koji je osjetno nadmašio očekivanja tržišta.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je blagih 0,02 posto, na 17.395 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙