FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak: London obećao 200 milijuna dolara za rekonstrukciju

ŠARM EL ŠEIK/ZAGREB, 3. svibnja 2007. (Hina) - Britanska ministrica vanjskih poslova Margaret Beckett obećala je u četvrtak novu pomoć od 200 milijuna dolara za rekonstrukciju Iraka, u okviru međunarodne konferencije o budućnosti Iraka koja se održava u egipatskom Šarm el Šeiku.
ŠARM EL ŠEIK/ZAGREB, 3. svibnja 2007. (Hina) - Britanska ministrica vanjskih poslova Margaret Beckett obećala je u četvrtak novu pomoć od 200 milijuna dolara za rekonstrukciju Iraka, u okviru međunarodne konferencije o budućnosti Iraka koja se održava u egipatskom Šarm el Šeiku.

"Time se naša humanitarna pomoć i podrška rekonstrukciji Iraka penje na ukupno 1,5 milijardi dolara", kazala je ona. "Daljnja pomoć ponovnoj izgradnji Iraka ostaje prioritet britanske vlade", dodala je ona.

Beckett sudjeluje na međunarodnoj konferenciji o rekonstrukciji u Iraku koja je počela u četvrtak pod predsjedanjem glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona i iračkog premijera Nurija al-Malikija u nazočnosti ministara vanjskih poslova i drugih visokih dužnosnika iz više od 60 zemalja svijeta.

Irački premijer je u uvodnom govoru pozvao na otpis dugova Iraku. "Pozivamo sve koji sudjeluju na ovoj konferenciji da otpišu nagomilane iračke dugove", rekao je Maliki. Irački ministar financija Bayan Jabor rekao je da su Slovenija, Bugarska i Poljska pristale otpisati 80 posto iračkih dugova, ali nije precizirao koliko je to. Kazao je također da će EU Iraku odobriti pomoć od dodatnih 200 milijuna dolara te da također očekuje najave nove pomoći i od nekih azijskih zemlja. "Pomoći će nam u ponovnoj izgradnji zemlje, a zauzvrat od Iraka očekuju nacionalnu pomirbu i smirivanje stanja u zemlji", rekao je Jabor.

Američka državna tajnica Condoleeza Rice podržala je inicijativu iračkog premijera al Malikija i također pozvala svijet da Iraku otpiše dugove, dok je saudijski ministar vanjskih poslova Saud al Faisal pozvao na oprez i rekao da njegova zemlja još razmatra takav potez. Faisal je također istaknuo zabrinutost svoje zemlje zbog razvoja situacije u Iraku i kazao kako bi prije otpisa dugova i drugih programa pomoći voljeli vidjeti "istinsko nacionalno pomirenje, raspuštanje paravojnih milicija i povratak raseljenih i izbjeglih Iračana".

Nakon uvodnog plenarnog dijela konferencije, sudionici su na zatvorenim sjednicama nastavili rad na dovršenju tzv. Međunarodnog ugovora s ciljevima za Irak (ICI), dokumenta koji sadrži petogodišnji plan za stabilizaciju te zemlje na političkom i ekonomskom planu. ICI je zajednička inicijativa UN-a i Iraka koja bi se na kraju konferencije trebala i formalno usvojiti.

Američka državna tajnica na marginama konferencije kratko se susrela sa svojim iranskim kolegom Manušerom Motakijem, potvrdio je egipatski šef diplomacije Ahmed Aboul Geit. "Razmijenili su nekoliko riječi", rekao je Geit novinarima dodavši još samo da se susret odigrao tijekom ručka za ministre.

Američka državna tajnica razgovarat će i sa sirijskim ministrom vanjskih poslova Walidom al-Mualemom, što će biti prvi kontakt dviju vlada na tako visokoj razini u više od dvije godine, potvrdili su američki diplomati na konferenciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙