FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poruke UNESCO-a i IPI-ja na Svjetski dan slobode medija

ZAGREB, 3. svibnja 2007. (Hina) - Svaki napad na novinare napad je na naše temeljne slobode, poručio je u četvrtak glavni tajnik UNESCO-a Koichiro Matsuura na Svjetski dan slobode medija, a Međunarodni press institut (IPI) pozvao je države da novinarima omoguće siguran život bez upletanja u njihov rad.
ZAGREB, 3. svibnja 2007. (Hina) - Svaki napad na novinare napad je na naše temeljne slobode, poručio je u četvrtak glavni tajnik UNESCO-a Koichiro Matsuura na Svjetski dan slobode medija, a Međunarodni press institut (IPI) pozvao je države da novinarima omoguće siguran život bez upletanja u njihov rad.

"Sigurnost novinara je pitanje koje se tiče svih nas. Svaka agresija na novinara napad je na naše temeljne slobode. Sloboda tiska i sloboda izražavanja ne može se uživati bez temeljne sigurnosti", poruka je pvog čovjeka UNESCO-a dostavljena medijima.

Proteklog desetljeća dramatično je eskaliralo nasilje nad novinarima i medijskim djelatnicima i njihovim suradnicima.

"Nasilje nad medijskim djelatnicima danas je najveća prijetnja slobodi izražavanja. Zbog toga sam odlučio Svjetski dan slobode medija 2007. posvetiti temi sigurnosti novinara", poručio je Matsuura putem Regionalnog ureda za znanost i kulturu u Europi (BRESCE).

Prema profesionalnim organizacijama najkrvavija je bila 2006. godina s oko 150 ubijenih medijskih djelatnika, sa stotinama uhićenih i onih koji su bili mete napada i prijetnji.

"Biti novinar nikada nije bilo opasnije", ističe Matsuura te napose skreće pozornost na Irak gdje je od početka rata 2003. ubijeno 170 medijskih djelatnika.

"Oni koji žrtvuju vlastiti život da bi prenijeli neovisne i vjerodostojne informacije zaslužuju naše divljenje, poštovanje i potporu", kazao je.

Matsuura je upozorio na ključnu ulogu novinara u poslijeratnoj obnovi i pomirbi te pozvao vlade da se zauzmu za kažnjavanje nasilja nad novinarima.

Međunarodni press institut (IPI) pozvao je na Dan slobode medija sve zemlje da novinarima dopuste pravo na život u sigurnosti i povratak u zemlje odakle su prognani, a stranim novinarima da omoguće rad bez pritisaka i upletanja.

Navodeći primjere novinara koji su zbog svoga rada bili prognani iz Zambije, Gambije, Bjelorusije i Maroka, direktor IPI-a Johan P. Fritz napominje da su "to su samo neki primjeri" i dodaje da "zapreke postoje također u etabliranim demokracijama".

"Tužna je istina da su načela (slobode kretanja i slobode izvještavanja) često zanemarivana u korist sprečavanja istraživačkog novinarsta stvaranjem birokratskih zapreka, kroz teror i zastrašivanja kako bi novinari bili prognani iz svojih domova i zemalja", poručio je Fritz.

Na Dan slobode medija važno je razumijeti da ima novinara koji se ne mogu vratiti svojim domovima i obavljati svoju profesiju samo zato što postoje priče koje oni ne mogu ispričati jer im se uskraćuju vize i akreditacije, rekao je direktor IPI-ja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙