FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svibanj - mjesec zaštite od požara

ZAGREB, 3. svibnja 2007. (Hina) - U Hrvatskoj se mjesec svibanj obilježava kao Mjesec zaštite od požara, a 4. svibnja, na Florijanovo, obilježava se Dan vatrogastva.
ZAGREB, 3. svibnja 2007. (Hina) - U Hrvatskoj se mjesec svibanj obilježava kao Mjesec zaštite od požara, a 4. svibnja, na Florijanovo, obilježava se Dan vatrogastva.

Kao i prošlih godina, u svibnju završavaju pripreme za glavni dio protupožarne sezone pa će protupožarni zrakoplovi i helikopteri i više od 5500 vatrogasaca biti u punoj pripravnosti, a tijekom mjeseca Hrvatska vatrogasna zajednica provodi aktivnosti usmjerene na upozoravanje na opasnosti od požara, priopćila je danas Hrvatska vatrogasna zajednica.

Dobrovoljna vatrogasna društva i javne vatrogasne postrojbe otvorit će vrata vatrogasnih domova, priređivati vatrogasne vježbe i građane upoznavati s uzrocima požara i mjerama zaštite koje sami mogu poduzeti, kaže se u priopćenju, u kojem se ističe da požare ponajprije izaziva čovjek nepažnjom i nehatom.

Ove je godine zabilježeno oko 15 posto manje požara raslinja, ali istovremeno je opožarena površina za oko 20 posto veća, posebice u kontinentalnom dijelu i na područjima koja su označena kao minski sumnjiva. U većini slučajeva je čovjek skrivio požar, a gotovo 40 posto požara odnosi se na nekontrolirano spaljivanje biljnog otpada, kaže se u priopćenju.

Hrvatska vatrogasna zajednica stoga poziva građane da se oko spaljivanja biljnog otpada savjetuju s najbližom vatrogasnom postrojbom ili društvom. Većina općina i gradova donijela je odluke o zabrani loženja otvorene vatre u prirodi, a prekršajne kazne su vrlo visoke, kaže se u priopćenju Hrvatske vatrogasne zajednice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙