FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za srijedu, 2. svibnja

ZAGREB, 2. svibnja 2007. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za srijedu, 2. svibnja:
ZAGREB, 2. svibnja 2007. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za srijedu, 2. svibnja:

OPATIJA - U organizaciji Hrvatske stručne udruge za plin započet će trodnevni XXII međunarodni znanstveno stručni susret stručnjaka za plin. Prvog dana skupa govorit će se između ostaloga o europskom tržištu prirodnog plina, doprinosu učinkovitijoj primjeni modela koncesije u plinofikaciji Hrvatske, te značaju Adria LNG terminala na Jadranskog obali za sigurnost opskrbe (9,00, Grand Hotel Adriatic).

ZAGREB - Predstavnici tvrtke Tele2 na konferenciji za novinare predstavit će novosti u poslovanju i ponudi (12,30 sati, Tele2, Vukovarska 269D).

ZAGREB - U ožujku ove godine u Hrvatskoj je zabilježen blagi porast broja zaposlenih na mjesečnoj razini - u trećem ovogodišnjem mjesecu u Hrvatskoj je bilo ukupno 1.461.135 zaposlenih, što je 0,4 posto više nego u veljači, privremeni su podaci Državnog zavoda za statistiku. Pritom je u pravnim osobama u ožujku bilo 1.161.751 zaposlenih, što je 0,4 posto više nego u veljači, a u odnosu na ožujak prošle godine porast za 1,5 posto. Statistika po djelatnostima pokazuje da je u pravnim osobama u ožujku u odnosu na veljaču u postotku najviše povećan broj zaposlenih u hotelima i restoranima, za 2,2 posto, te u poslovanju nekretninama, za 1,1 posto.

ZAGREB - Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama isplaćena za veljaču iznosila je 4.649 kuna, što u odnosu na siječanj predstavlja nominalni pad od 1,9 posto, a realni za 2,2 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS). U odnosu na prosjek za siječanj, koji je iznosio 4.739 kuna, prosječna je neto plaća isplaćena za veljaču tako smanjen za 90 kuna. Usporedi li se pak s prosječnom neto plaćom isplaćenom za veljaču prošle godine, prosjek iz drugog ovogodišnjeg mjeseca bio je veći nominalno za 5,6 posto, a realno za 4,3 posto. Promatrano prema djelatnostima, najviša prosječna neto plaću za veljaču isplaćena je zaposlenima u zračnom prijevozu i iznosila je 8.018 kuna, što je 3.369 kuna više nego li je državni prosjek. Istovremeno je najniža prosječna neto plaća za veljaču, u iznosu od 2.389 kuna ili 2.260 kuna manje od državnog prosjeka, isplaćena u kožarskoj industriji.

ZAGREB - Promet od trgovine na malo i u veljači je zabilježio smanjenje na mjesečnoj razini, nominalno za 1,2 posto, a realno za 1,4 posto u odnosu na siječanj, ali na godišnjoj se razini i dalje bilježi nastavak rasta prometa od maloprodaje i u veljači ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine rast je nominalno i realno iznosio 7,2 posto, podatci su Državnog zavoda za statistiku. Nešto više stope rasta bilježe se i u razdoblju od prva dva mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani - nominalni rast za 8,3 posto, a realni za 7,4 posto. Promatrano prema trgovačkim strukama, promet od trgovine na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama živežnih namirnica, na koji se odnosi više od četvrtine ukupnog prometa, u veljači je u odnosu na siječanj nominalno porastao za 1,7 posto. Ta trgovačka struka bilježi i iznadprosječne stope rasta i na godišnjoj razini, u veljači ove u odnosu na isti mjesec prošle godine za 9,5 posto, a u prva dva mjeseca u odnosu na isto razdoblje lani za 9,8 posto.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808-680

fax: 01 4808-821

mail: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙