FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvi svibanj u Maksimiru: Mesićevi prijedlozi o porezima pozdravljeni pljeskom

ZAGREB, 1. svibnja 2007. (Hina) - Na proslavi 1. svibnja u Maksimiru prijedlog hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića o oporezivanju kapitalne dobiti pozdravljen je burnim pljeskom, dok je potpredsjednik Vlade Damir Polančec dočekan sa zvižducima.
ZAGREB, 1. svibnja 2007. (Hina) - Na proslavi 1. svibnja u Maksimiru prijedlog hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića o oporezivanju kapitalne dobiti pozdravljen je burnim pljeskom, dok je potpredsjednik Vlade Damir Polančec dočekan sa zvižducima.

Mesić je sindikalcima i građanima okupljenim u utorak kod velike pozornice u maksimirskom parku poručio da bi se dio kapitala koji je opljačkan u privatizaciji mogao vratiti kroz oporezivanje kapitalne dobiti i velikih nasljedstva.

"Oni koji kažu da ne treba oporezivati kapitalnu dobit su oni koji su tuđi kapital, na razne načine, prebacili na svoje ime", istaknuo je Mesić, koji je time zapravo podržao prijedlog gospodarskog programa SDP-ova ekonomskog stručnjaka Ljube Jurčića.

Također, je predložio da se kod nasljeđivanja velikih bogatstava uvede visoka porezna stopa, jer, zapitao se, zašto da punu vrijednost bogatstva nasljeđuju oni koji nisu sudjelovali u njegovu stvaranju.

Želimo ojačati tržište kapitala u Hrvatskoj tako da postane najjače tržište kapitala u ovom dijelu Europe, a ako Vlada uspije u tome bit će to poticaj širenju hrvatskog gospodarstva na cijelu regiju, rekao je potpredsjednik Vlade Polančec.

U vezi nove mirovinske reforme, koju traže sindikati, Polančec je ustvrdio kako Vlada čini sve da nađe sredstva za približavanje iznosa mirovina starih i novih umirovljenika, te obećao da će rješenje biti implementirano u ovoj godini.

Potpredsjednik Vlade Polančec rekao je, pak, novinarima da se porezom na kapitalnu dobit ništa ne može riješiti. Gospodarskom programu Ljube Jurčića nedostaje odgovor na pitanje kako ga isfinancirati, kazao je Polančec dodajući kako se kroz porez na kapitalnu dobit to sigurno ne može. Polančec je novinarima, također, kazao kako nije zaslužio da bude izviždan, no zvižduke ne doživljava osobno, jer "tko god da je na vlasti ne može u Maksimiru očekivati pljesak".

Tisućama građana koji su se po lijepom vremenu okupili u Maksimiru govorili su i sindikalni čelnici koji su se, sukladno ovogodišnjem geslu prvosvibanjske proslave "Tražimo reformu mirovinske reforme, jer ne pristajemo na bijedu u starosti", usprotivili povlaštenim mirovinama i zatražili mirovine od kojih se može dostojanstveno živjeti.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever smatra kako bi se sindikati trebali ispričati građanima jer su, kada se donosio Zakon o privatizaciji i provodila mirovinska reforma, bili previše pasivni.

Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević podsjetila je kako više od 75 posto umirovljenika prima mirovinu ispod 1.800 kuna.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Boris Kunst poručio je kako bi se sindikati trebali ujediniti i izabrati svoje predstavnike koji će se boriti za prava radnika i umirovljenika u Saboru, ocjenivši "licemjernim" što se neki sindikalci protive ulasku u politiku.

Kroz maksimirski park u utorak su prošli deseci tisuća građana, a zabavni će program trajati do kasnih poslijepodnevnih sati.

Podijeljeno je 20.000 obroka tradicionalnog prvosvibanjskog graha, koji je ove godine pripremila Hrvatska vojska.

Troškove organizacije ove proslave od 250.000 kuna pokriva Grad Zagreb, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, također je pozdravio posjetitelje s maksimirske pozornice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙