FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: Izvanraspravno vijeće o "slučaju selotejp"

OSIJEK, 30. travnja 2007.(Hina) - Izvanraspravno vijeće osječkoga Županijskoga suda na današnjoj je sjednici ponovno raspravljalo o pritvaranju Branimira Glavaša i ostalih šestero okrivljenika optuženih za ratni zločin nad civilnim stanovništvom u tzv. slučaju selotejp.
OSIJEK, 30. travnja 2007.(Hina) - Izvanraspravno vijeće osječkoga Županijskoga suda na današnjoj je sjednici ponovno raspravljalo o pritvaranju Branimira Glavaša i ostalih šestero okrivljenika optuženih za ratni zločin nad civilnim stanovništvom u tzv. slučaju selotejp.

Zamjenik predsjednika i glasnogovornik Suda Miroslav Rožac rekao je Hini kako će o sadržaju odluke Vijeća izvijestiti javnost, nakon što rješenje bude napisano i poslano strankama u postupku, ali točan rok nije mogao precizirati.

Nakon sjednice Glavašev odvjetnik Dražen Matijević kazao je novinarima da se odluka Vijeća očekuje tijekom dana.

Glavaševi branitelji odvjetnici Dražen Matijević, Marko Dumančić i Ante Madunić posjetili su danas svoga branjenika prije sjednice Izvanraspravnog vijeća. Matijević je izjavio novinarima pred zgradom Županijskog suda kako smatra da nema zakonskih uvjeta za Glavaševo pritvaranje.

Odvjetnik Madunić je rekao kako se nakon odluke Vrhovnog suda okrivljenici u tzv. slučaju selotejp nalaze u pritvoru "bez ikakvog valjanog rješenja", ocijenivši to nezapamćenim u pravnoj teoriji.

Vrhovni sud RH je 27. travnja ukinuo rješenje osječkog Županijskog suda, od 16. travnja, o određivanju pritvora okrivljeniku Branimiru Glavašu i produljivanju pritvora okrivljenicima Ivici Krnjaku, Gordani Getoš Magdić, Mirku Siviću, Dini Kontiću, Tihomiru Valentiću i Zdravku Dragiću, a što je nakon podizanja optužnice predložilo osječko Županijsko državno odvjetništvo.

Vrhovni je sud ocijenio osnovanima žalbe Glavaša, Krnjaka, Valentića i Dragića, pa je ukinuo rješenje prvostupanjskoga suda i predmet vratio Županijskom sudu na ponovno odlučivanje.

U svome rješenju Vrhovni sud, uz ostalo, navodi kako je prvostupanjski sud samo naveo konstataciju da je "postojanje osnovane sumnje da su okrivljenici počinili kazneno djelo opća osnova za određivanje i produljenje pritvora", ali da spomenuto rješenje "ne sadrži jasno izjašnjenje da osnovana sumnja proizlazi iz predmetne optužnice".

Vrhovni sud je ocijenio neutemeljenim prigovor okrivljenika Glavaša da je, kao saborski zastupnik, pritvoren prije odluke Hrvatskoga sabora, ističući da se u spisu predmeta nalazi izvješće saborskog mandatno-imunitetnog povjerenstva, kojim se daje odobrenje za pritvaranje i pokretanje kaznenog postupka protiv saborskog zastupnika Branimira Glavaša zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙