FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: HSP i HDSSB traže novu odluku Sabora o pritvaranju Glavaša

ZAGREB,19. travnja 2007.(Hina) - Zastupnici HSP-a i HDSSB-a ocijenili su danas da Hrvatski sabor mora ponovno odlučivati o davanju suglasnosti na pritvaranje Branimira Glavaša, jer prošlogodišnju odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) smatraju neustavnom i nezakonitom.
ZAGREB,19. travnja 2007.(Hina) - Zastupnici HSP-a i HDSSB-a ocijenili su danas da Hrvatski sabor mora ponovno odlučivati o davanju suglasnosti na pritvaranje Branimira Glavaša, jer prošlogodišnju odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) smatraju neustavnom i nezakonitom.

Pero Kovačević (HSP) i Vladimir Šišljagić (HDSSB) su u saborskoj raspravi tvrdili da je odluka MIP-a o davanju suglasnosti na Glavaševo pritvaranje, koju je potvrdio Sabor, konzumirana, budući da je osječki istražni sudac kao neosnovan odbacio zahtjev osječkog tužiteljstva na temelju kojega je MIP i donio odluku.

Kovačević je kazao da osječko Županijsko državno odvjetnišvo nije ovlašteno državno tijelo na temelju čijega bi zahtjeva Sabor mogao ukinuti zastupnički imunitet i odobriti pritvaranje zastupnika, već da je to u isključivoj nadležnosti suda ili izvanraspravnog vijeća.

Tužiteljstvo je, istaknuo je, samo jedna strana u postupku, ona koja kazneno goni, i može samo predlagati pritvaranje, a o tome odlučuje samo sud.

Šišljagić je, pak, zamjerio Saboru i MIP-u da na zastupnički imunitet gledaju samo kao na tehničko pitanje, da imunitet skidaju automatizmom i ne žele proučiti predmet i pripremiti se za donošenje valjane odluke.

Osim odluku MIP-a od listopada prošle godine, Šišljagić je neustavnom i protuzakonitom ocijenio i odluku izvanraspravnog vijeća osječkog suda kojom je Glavaš, u 'slučaju selotejp', pritvoren prije tri dana, jer se, kaže, nije tražila prethodna suglasnost Sabora.

Njegov stranački kolega Ivan Drmić kazao je da je Glavaš diskriminiran u odnosu na 20-ak Srba optuženih ili osumnjičenih za ratni zločin koji se brane sa slobode, a nemaju imunitet, ocijenivši da "u Hrvatskoj očito zakoni i pravila ne vrijede za sve jednako".

Po njegovu mišljenju, osnovni cilj Glavaševa pritvaranja je taj da mu se onemogući javno djelovanje, bez obzira što, kako je rekao, niti u provedenoj istrazi niti u optužnici nema ni jednog dokaza koji bi Glavaša teretio za ratni zločin.

Da bi Sabor trebao ponovno odlučivati o odobravanju pritvaranja Glavaša za 'slučaj selotejp' smatra i Damir Kajin (IDS), koji drži da u tom slučaju nema valjane saborske odluke.

IDS će, kazao je, podržati stav tužiteljstva da se Glavaša pritvori, budući da je riječ o sumnjama za ratni zločin.

Nezavisni zastupnik Slaven Letica neumjesnim je ocijenio to što je Glavaš prije dva dana u pritvor otišao odjeven u generalsku odoru, ali je još skandaloznijim ocijenio komentar predsjednika države Stjepana Mesića kako je Glavaš došao do generalskog čina.

"Jasno je da predsjednik Mesić svoj čin nije stekao na bojnom polju pa bi bilo pristojno da ga se odrekne", rekao je Letica.

Osim HSP-a, HDSSB-a i IDS-a, u raspravi nisu sudjelovali ostali saborski klubovi.

Zaključujući raspravu, predsjednik Sabora Vladimir Šeks izvijestio je da će Sabor sutra glasovati o zaključcima MIP-a i Odbora za Ustav i Poslovnik, o tome kako nema razloga za ponovno odlučivanje o odobravanju Glavaševa pritvora.

Vezano uz zahtjev HSP-a da prošlogodišnju odluku MIP-a Sabor treba poslati na preispitivanje Ustavnom sudu, Šeks je kazao da Sabor nema takve ovlasti, dodavši da su takvu inicijativu već pokrenuli Glavaševi odvjetnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙