FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Deset godina Vojnog ordinarijata u Hrvatskoj

ZAGREB, 24. travnja 2007. (Hina) - Svečanom priredbom u Domu hrvatske vojske danas je obilježena 10. obljetnica djelovanja Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj, a nazočni su bili visoki državni dužnosnici, predstavnici Crkve, vojske i policije.
ZAGREB, 24. travnja 2007. (Hina) - Svečanom priredbom u Domu hrvatske vojske danas je obilježena 10. obljetnica djelovanja Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj, a nazočni su bili visoki državni dužnosnici, predstavnici Crkve, vojske i policije.

Vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac govoreći o razlozima osnutka vojne biskupije, kazao je da je njezina uloga prije svega služiti ljudima koji žive u specifičnim okolnostima, vojnicima i redarstvenicima, da u svom pozivu budu još savjesniji i uspješniji u čuvanju reda i mira.

U pozdravnom govoru podsjetio je na vrijeme kada je izvršena agresija na Hrvatsku početkom devedesetih godina. Hrvatska je u tim godinama proživljavala rat. Njezini stanovnici protjerivani su s vlastitih ognjišta, a četvrtina teritorija bila je okupirana. Hrvatski narod u svemu tome nije mogao ostati skrštenih ruku, domovina mu je bila draža od života, istaknuo je msgr. Jezerinac.

Crkva kao braniteljica ljudskih prava i slobode te čuvarica istine, predvođena kardinalom Kuharićem, isticala je da Hrvati nisu rat htjeli, da su pozivali na mir. Vojni ordinarij podsjetio je na riječi kardinala Franje Kuharića, koji je često isticao da hrvatsko rodoljublje ne smije biti otrovano ni kapljicom mržnje, niti želje za osvetom, da ne smije biti rasističko, imperijalističko, ni šovinističko. Te riječi kardinal je često upućivao hrvatskim braniteljima da ostanu na visini obrane, da ostanu veliki i časni branitelji svoje domovine.

Generalni vikar Vojnog ordinarijata msgr. Josip Šantić govorio je o povjesnici Ordinarijata, te je podsjetio da je već u rujnu 1991., na početku agresije na Hrvatsku, predsjednik Tuđman uputio tadašnjem predsjedniku Biskupske konferencije molbu da se pobrine za duhovnu skrb branitelja koji su u tim danima kao dragovoljci odlazili na prvu crtu braniti domovinu. U vrijeme rata od 1991. do 1995., u postrojbe HV-a i policije bilo je uključeno oko 160 svećenika.

Vojni ordinarijat uspostavljen je u listopadu 1997., a njegovo sjedište na zagrebačkom Ksaveru svečano je otvoreno 5. kolovoza 2003. Danas djeluje u skladu s potrebama HV-a, doživio je preustroj smanjenjem broja kapelanija i novim preustrojem prilagođava se i novim uvjetima rada u Oružanim snagama RH. Odlaskom naših vojnika u mirovne misije, primjerice u Afganistan, zajedno s njima otišao je i prvi kapelan, kada je broj vojnika prešao sto osoba.

Msgr. Šantić govorio je i o suradnji s ordinarijatima u drugim zemljama, te vrlo dobrim odnosima s Katoličkim vojnim dušebrižništvom BiH i Slovenije.

Desetu obljetnicu djelovanja Vojnog ordinarijata čestitali su ordinariju i djelatnicima Ordinarijata potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, ministri obrane i unutarnjih poslova Berislav Rončević i Ivica Kirin. U ovoj prigodi najvišim državnim dužnosnicima uručene su srebrne plakete i medalje Vojnog ordinarijata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙