FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Agrokor za dionice Tiska nudi 432,56 kuna po dionici

ZAGREB, 24. travnja 2007. (Hina) - Koncern Agrokor, koji raspolaže s 25,74 posto dionica tvrtke Tisak, objavio je u današnjem dnevnom tisku ponudu za preuzimanje preostalih dionica tog zagrebačkog izdavačkog poduzeća, i to po cijeni od 432,56 kuna po otplaćenoj dionici, a ponuda traje 30 dana od objave.
ZAGREB, 24. travnja 2007. (Hina) - Koncern Agrokor, koji raspolaže s 25,74 posto dionica tvrtke Tisak, objavio je u današnjem dnevnom tisku ponudu za preuzimanje preostalih dionica tog zagrebačkog izdavačkog poduzeća, i to po cijeni od 432,56 kuna po otplaćenoj dionici, a ponuda traje 30 dana od objave.

Kako se navodi u ponudi, Agrokor je 9. lipnja prošle godine stekao 614.510 redovnih dionica Tiska, pojedinačne nominalne vrijednosti po 100 kuna, odnosno ukupne vrijednosti 61,45 milijuna kuna, i time je stekao udio od 25,74 posto u temeljnom kapitalu Tiska.

Za preostale dionice Agrokor sada nudi 432,56 kuna po otplaćenoj dionici, a za neotplaćene dionice isti taj iznos umanjen za iznos otplate tih dionica prema Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP), i to u roku od 14 dana od isteka ponude.

Pritom se navodi kako predmetom pohrane ne mogu biti neotplaćene dionice za koje je iznos otplate preostalih obroka prema obračunu HFP-a viši od cijene koju je Agrokor odredio u ponudi za preuzimanje.

U slučaju kada bi svi preostali dioničari Tiska prihvatili ponudu Agrokora za prodaju svojih dionica po ponuđenoj cijeni, ukupna bi transakcija bila vrijedna više od 766,5 milijuna kuna.

U ponudi Agrokor navodi i kako je poslovni cilj stjecanja dionica Tiska "iskorištavanje potencijala rasta vrijednosti Tiska te unaprjeđenje njegovog poslovanja kroz očekivane znatne uštede u djelatnosti distribucije (dnevne i noćne), implementaciju modernog informatičkog sustva te lakši pristup financijskim izvorima i institucijama, a koji je nužno potreban radi ulaganja i daljnjeg razvoja Tiska. Također, očekuju se i sinergijski učinci poslovanja te daljnji rast i razvoj kroz pripadnost Agrokor koncernu".

Ponudu Agrokora za preuzimanje preostalih dionica Tiska odobrila je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA), u čijem se rješenju navodi kako je Agrokor dionice Tiska stekao temeljem pet ugovora o prodaji dionica s društvima Europapress Holding d.o.o., Sportske novosti d.d., Revije d.o.o., Kiosk d.o.o., i Arena d.o.o.

Također, navodi se da je ponuđena cijena za preostale dionice Tiska u skladu sa zakonom, jer je i viša od prosječne cijene ostvarene u trgovanju na Zagrebačkoj burzi unazad tri mjeseca, kao i od najviše cijene po kojoj je Agrokor stekao dionice Tiska, a koja je iznosila 225,41 kunu po dionici.

Koncetracija Agrokora i Tiska bila je i predmetom razmatranja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, koja ju je sredinom ožujka ove godine ocijenila uvjetno dopuštenom te im je odredila mjere i uvjete koje moraju ispuniti da bi otklonili negativne učinke, odnosno moguće sprječavanje, ograničavanje ili narušavanje tržišnog natjecanja, ponajprije u sektoru maloprodaje.

Vijeće je tako Agrokoru zabranilo kroz slijedeće tri godine prenamjenu prodavaonica Tiska u prodavaonice na malo mješovitom robom. Nadalje, Tisak u naredne dvije godine na svojim prodajnim mjestima u ponudi mora imati ukupno najmanje 25 posto zamjenskih proizvoda onih proizvoda čiji su dobavljači Agrokor i s njime povezani poduzetnici.

Ujedno, Tisak mora na godinu dana održati sve sporazume s dosadašnjim dobavljačima, Agrokoru je zabranjeno da na prodajnim mjestima Tiska prodaje robne marke Konzuma (K plus ili Rial), a Agencija je naložila i da se uz njihovu suglasnost imenuje nezavisni revizor, koji će u naredne tri godine pratiti provedbu naloženih mjera za otklanjanje negativnih učinaka koncentracije.

(Hina) xrub yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙