FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Alkohol brže uništava mozak žena nego muškaraca

WASHINGTON, 24. travnja 2007. (Hina/AFP) - Alkohol brže oštećuje mozak žena nego mozak muškaraca, pokazala je studija provedena u Rusiji.
WASHINGTON, 24. travnja 2007. (Hina/AFP) - Alkohol brže oštećuje mozak žena nego mozak muškaraca, pokazala je studija provedena u Rusiji.

Istraživači su već dokazali da alkohol brže uništava jetru i srce žena, čak i ako ga konzumiraju u manjim količinama nego muškarci, podsjetili su autori novog istraživanja koje je objavljeno u najnovijem izdanju američkog časopisa "Alkoholizam: Klinička i eksperimentalna istraživanja" (Alcoholism: Clinical and Experimental Research).

Da bi se izmjerilo usporedno djelovanje alkohola na muški i ženski organizam, istraživači su 102 alkoholičara (među kojima je bilo 78 muškaraca i 24 žene) u dobi od 18 do 40 godina podvrgnuli nizu testova za mjerenje mentalnih funkcija.

Istim je testovima podvrgnuta i kontrolna skupina od 68 muškaraca i žena nealkoholičara.

Prije početka testova svi su alkoholičari morali apstinirati tri do četiri tjedna.

Žene su, u uspredbi s muškarcima, imale lošije rezultate na testovima vizualnog pamćenja, zaključivanja i rješavanja problema.

Ženski organizam drukčije prerađuje alkohol od muškoga, objasnila je glavna autorica istraživanja. dr. Barbara Flannery iz istraživačkog centra u Baltimoreu.

Jedan od razloga je to što žensko tijelo sadrži manje vode od muškoga pa zbog toga muški organizam lakše uklanja posljedice alkohola.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙