FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ove godine slavi se 100. obljetnica rođenja Toše Dabca

ZAGREB, 23. travnja 2007. (Hina) - Stotu obljetnicu rođenja velikana hrvatske fotografije Toše Dabca ove će godine Arhiv koji nosi njegovo ime obilježiti nizom događanja.
ZAGREB, 23. travnja 2007. (Hina) - Stotu obljetnicu rođenja velikana hrvatske fotografije Toše Dabca ove će godine Arhiv koji nosi njegovo ime obilježiti nizom događanja.

Obilježavanje će kulminirati Mjesecom fotografije u listopadu, u sklopu kojeg će se Arhiv predstaviti kao nekadašnje mjesto okupljanja umjetnika i intelektualaca, najavila je Marina Benažić, voditeljica Arhiva, na današnjoj konferenciji za novinare.

Iako će se fotografije Toše Dabca izlagati i u novom Muzeju suvremene umjetnosti želja nam je da, nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, Arhiv ostane u Ilici, rekla je Snježana Pintarić, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti, kojemu je Grad Zagreb prošle godine, nakon otkupa od bivšeg vlasnika, Arhiv dodijelio na stručno upravljanje.

Stručni savjetnik za donacije i zaštitu objekata u kulturi u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i šport Veljko Mihalić podsjetio je da je Grad Zagreb u posljednje dvije godine financirao Arhiv s više od tristo tisuća kuna, što će nastaviti i dalje.

Bivši vlasnik, umjetnikov nećak, Petar Dabac izrazio je želju da se preuređenjem Arhiva, dobije prostor za predavanja i biblioteku, ali i da se sačuva klasični crno-bijeli laboratorij kako mlađe generacije ne bi zaboravile staru tehnologiju izrade fotografija.

U tijeku je inventarizacija, digitalizacija i primarna zaštita materijala Zbirke, a već od idućeg tjedna Arhiv će svake srijede biti otvoren za javnost od 12 do 16 sati.

Predstavljen je katalog o Toši Dabcu, s pedesetak fotografija i tekstovima o njemu, koji bi do monografije, koja se planira objaviti po završetku obrade Zbirke, trebao poslužiti za promociju umjetnika u zemlji i inozemstvu.

Arhiv Tošo Dabac čuva oko 180 tisuća negativa, dvije tisuće autorskih povećanja i vrijednu fotografsku opremu. Jedna je od najcjelovitijih umjetničkih zbirki te vrste u svijetu, jer je u njoj sačuvan kompletni opus Toše Dabca, koji je u prostoru Arhiva, svom atelieru, radio od 1940. do smrti 1970.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙