FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ABN Amro i Barclays postigli sporazum o spajanju

AMSTERDAM, 23. travnja 2007. (Hina/AP) - Nizozemska banka ABN Amro NV i britanska Barclays PLC objavili su u ponedjeljak da su postigli sporazum o najvećem prekograničnom spajanju u povijesti europskog bankarstva.
AMSTERDAM, 23. travnja 2007. (Hina/AP) - Nizozemska banka ABN Amro NV i britanska Barclays PLC objavili su u ponedjeljak da su postigli sporazum o najvećem prekograničnom spajanju u povijesti europskog bankarstva.

Barclays je za dionicu ABN Amro-a ponudio 49,25 dolara, izvijestile su dvije banke. Nizozemska banka najavila je da će u okviru transakcije za 21 milijardu dolara u gotovini prodati svoju američku LaSalle Bank banci Bank of America.

Mediji procjenjuju vrijednost spajanja nizozemske i britanske banke na oko 95 milijardi dolara.

"Predloženo spajanje ABN Amro-a i Barclays-a osigurat će klijentima snažnu i konkurentnu kombinaciju sa superiornim proizvodima i razgranatom distribucijskom mrežom", objavile su dvije banke u službenom priopćenju.

Novonastala bankovna grupa Barclays PLC sa sjedištem u Amsterdamu imat će 47 milijuna klijenata širom svijeta.

Barclays će dioničarima ABN Amro-a za svaku dionicu nizozemske banke ponuditi 3,225 običnih dionica nove grupe. Udio dioničara Barclaysa u novoj grupi iznosit će 52 posto dok će preostalih 48 posto pripasti dioničarima ABN Amro-a.

Očekuje se da će bankovna grupa od 2010. ostvarivati godišnje uštede od 4,8 milijardi dolara. Predviđa se i ukidanje 12.800 radnih mjesta od ukupno 217 tisuća zaposlenih a dodatnih će 10.800 radnih mjesta biti preseljeno na jeftinije offshore lokacije, navodi se u priopćenju dviju banaka.

I Barclays i ABN Amro preporučit će svojim dioničarima prihvaćanje plana o spajanju, pri čemu nizozemska banka namjerava održati skupštinu dioničara već u drugoj polovini ovog tjedna. Transakcija bi trebala biti dokončana tijekom četvrtog tromjesečja ove godine.

U 2006. ABN je zabilježio rast nego dobiti za 7,7 posto na 6,42 milijarde dolara dok je Barclays ostvario godišnju neto dobit od 9,14 milijardi dolara, povećavši je za oko jednu trećinu u odnosu na 2005.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙