FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Održana "Noć tisuću večera"

ZAGREB, 20. travnja 2007. (Hina) - "Noć tisuću večera", gala priredba za pomoć razminiranju Hrvatske održana je u petak navečer u hotelu Westin šesti put za redom, a prikupljenim će se sredstvima od mina očistiti područje sela Pristeg u Zadarskoj županiji.
ZAGREB, 20. travnja 2007. (Hina) - "Noć tisuću večera", gala priredba za pomoć razminiranju Hrvatske održana je u petak navečer u hotelu Westin šesti put za redom, a prikupljenim će se sredstvima od mina očistiti područje sela Pristeg u Zadarskoj županiji.

Gala večer održana je organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj, pod pokroviteljstvom veleposlanstava SAD-a i Kanade, te Grada Zagreba.

Na večeri, za čiji je zabavni program bio zadužen ansambl kazališta Komedija, viđeni su predstavnici diplomatskog zbora, uključujući američkog veleposlanika Roberta A. Bradtkea i kanadskog veleposlanika Thomasa Marra. S hrvatske strane nazočili su predstavnici nekoliko ministarstava i Grada Zagreba. Grad Zagreb je, kao jedan od pokrovitelja, donirao 100.000 kuna za projekt.

"Ovo je prekrasan događaj koji je okupio vlade, nevladine udruge, pojedince i tvrtke u zajedničkom cilju - prikupljanju novca za razminiranje", rekao je veleposlanik Bradtke. Dodao je da će američka administracija svaki prikupljeni iznos udvostručiti. Koliki je točan prihod gala večere znat će se u ponedjeljak. Američka vlada je u razminiranje u Hrvatskoj dosad uložila 18 milijuna dolara.

S oko 240.000 neaktiviranih mina, 1896 žrtava mina i 1174 četvornih kilometara minski sumnjivih površina, Hrvatska se nalazi među europskim zemljama s najvećim brojem eksplozivnih naprava zaostalih iz rata. Prema lanjskim podacima, Hrvatska je i među deset zemalja u svijetu najviše onečišćenih minama.

Hrvatska je jedna od 152 države potpisnice Ottawske konvencije koje su se obvezale uništiti sve zalihe protupješačkih mina najkasnije četiri godine nakon stupanja Konvencije na snagu, a minska polja u roku od 10 godina.

Zagrebačka dobrotvorna "Noć tisuća večera" među najuspješnijima je u svijetu. Riječ je o svjetskoj kampanji nastaloj na zajedničku inicijativu kanadske zaklade Canadian Landmine Foundation i američke United Nations Associations u sklopu programa Adopt - A - Minefield (Usvojite minsko polje).

S prihodima ranije održanih gala večera razminirani su dijelovi poljoprivrednih površina u Osijeku, Vukovaru, Općini Plitvačka Jezera, Baštici kod Zadra i okolici Osnovne škole u Tordincima u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙