FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Novinari "Dela" upozoravaju na pritiske

LJUBLJANA, 20 travnja 2007. (Hina) - Novinari ljubljanskog "Dela" u petak su kao glavne krivce za slabo stanje u svojoj redakciji optužili direktora novinsko-izdavačke kuće Danila Slivnika i glavnog urednika Petera Jančiča.
LJUBLJANA, 20 travnja 2007. (Hina) - Novinari ljubljanskog "Dela" u petak su kao glavne krivce za slabo stanje u svojoj redakciji optužili direktora novinsko-izdavačke kuće Danila Slivnika i glavnog urednika Petera Jančiča.

"Uprava pod vodstvom Danila Slivnika uz asistenciju Petera Jančiča uništava list, postoje pritisci na novinarsku slobodu, proizvoljno snižavanje plaća i disciplinske mjere", naveli su u izjavi novinari "Dela" koji dodaju da je u zadnjih godinu dana list napustilo mnogo afirmiranih novinara i da naklada pada upravo zbog načina rada sadašnje uprave, odnosno njezine "političke motiviranosti i nesposobnosti da vodi poduzeće".

"Mnogi su novinarski potencijali marginalizirani ili u stanju pasivnosti, a u listu vladaju samocenzura, pasivnost i strah. Krše se ustav, zakon o medijima, radno zakonodavstvo i pravilnici", navode novinari najveće slovenske redakcije i lista s najvećim političkim utjecajem.

Aktiv novinara i novinarski sindikat zaposlenih u "Delu" uz to su pozvali ministarstvo kulture kao odgovorno za područje medija da "odmah zaustavi kršenje novinarske slobode", a parlament da održi izvanredno zasjedanje na kojemu bi se raspravljalo o "masovnim kršenjima medijske slobode, što je jedan od temeljnih uvjeta svake demokracije".

Svoju izjavu novinari "Dela" objavili su zbog nastojanja uprave da otpusti dopisnika iz Beča Matiju Graha i dopisnika iz Zagreba Roka Kajzera, na što su u petak zajedničkom izjavom reagirali Europska novinarska federacija (EFJ), te više novinarskih udruga iz Slovenije, Austrije i Hrvatske.

Na njihov poziv da povuče mjere protiv Graha i Kajzera reagirao je u petak i glavni urednik "Dela" Peter Jančič. On je rekao da spomenuta izjava pokazuje nepoznavanje prilika i da dodatnim iznošenjem razloga za otkaz dopisnicima "Dela" ne želi dodatno diskreditirati Kajzera i Graha koji će biti raspoređeni na druge poslove.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙