FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor razriješio Danka Bljajića članstva u Vijeću HRT-a

ZAGREB,20. travnja 2007.(Hina) - Hrvatski sabor danas je na prijedlog Odbora za medije Danka Bljajića razriješio članstva u Programskom vijeću HRT-a, zbog fizičkog napada na članicu Vijeća Jadranku Kolarević.
ZAGREB,20. travnja 2007.(Hina) - Hrvatski sabor danas je na prijedlog Odbora za medije Danka Bljajića razriješio članstva u Programskom vijeću HRT-a, zbog fizičkog napada na članicu Vijeća Jadranku Kolarević.

Odbor je jučer odlučio Saboru predložiti Bljajićevo razrješenje, a na zahtjev Programskog vijeća HRT-a zbog fizičkog napada na Jadranku Kolarević i vrijeđanja drugih članova Vijeća.

Sabor je izmijenio Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i time propisao jednake uvjete za građane EU kada se upisuju na hrvatska sveučilišta (kada Hrvatska postane punopravna članica EU).

U sustav visokog obrazovanja ulaze vojno i policijsko obrazovanje, koja su danas isključivo vezana za stručne studije izvan sveučilišta.

Postupak vrednovanja znanstvenih organizacija postaje obveza za sve znanstvene organizacije i visoka učilišta kojih je osnivač država, a zabranjuje se preskakanje radnih mjesta kod izbora u znanstvena radna mjesta.

Sveučilišni profesori i znanstveni savjetnici moći će i nakon navršenih 65 godina, temeljem ugovora o radu, nastaviti raditi i u drugim, ne samo matičnim institucijama.

Sabor je izmijenio Zakon o zračnom prometu kojim se uvodi pojam operativne licence kao temelj za poslovanje zračnog prijevoznika u EU, te osniva agencija za civilno zrakoplovstvo.

Regulirano je i radno vrijeme, vrijeme leta i odmora članova posade zrakoplova - članovi posade ne bi mogli raditi više od 2000 sati na godinu (sada 1800), a vrijeme leta ne bi im moglo biti veće od 900 sati (sada 1000).

Sabor je izmijenio i Zakon o umirovljeničkom fondu, kojim će se pravo na povrat umirovljeničkog duga proširuje i na oko 43 tisuće korisnika najviših i obiteljskih mirovina, te Zakon o stažu osiguranja s povećanim trajanjem, po kojemu će se strojomonterima u brodogradnji svakih 12 mjeseci na tom radnom mjestu računati kao 14 mjeseci.

Prihvaćeno je Izvješće o poduzetim mjerama u vezi s onečišćenjem zraka iz sisačke rafinerije, a, sukladno zaključku Odbora za zaštitu okoliša, Sabor je Vladu obvezao da svakih šest mjeseci, po potrebi i češće, izvijesti Odbor o poduzetim mjerama.

Zastupnici su u drugo saborsko čitanje uputili predložene izmjene Zakona o obrani i Zakona o službi u oružanim snagama, izmjene Zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima i isplati mirovina na temelju individualne kapitalizirane štednje, te izmjene Zakona o sustavu državne uprave.

U drugo čitanje upućene su i predložene izmjene Zakona o elektroničkim medijima te prijedlog zakona o audiovizualnoj djelatnosti.

Prijedlog Đurđe Adlešić (HSLS) o izmjenama Zakona o radu upućen je u treće saborsko čitanje.

Sabor je zaključio ovotjedno zasjedanje, a 25. sjednicu nastavlja idući tjedan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙