FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prva međunarodna konferencija o klasterima u Opatiji

OPATIJA, 20. travnja 2007. (Hina) - Prva međunarodna konferencija o klasterima s temom "Mogućnosti povezivanja u jugoistočnoj Europi" u organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, okupila je u Opatiji oko 220 sudionika iz Hrvatske i dvadeset zemalja.
OPATIJA, 20. travnja 2007. (Hina) - Prva međunarodna konferencija o klasterima s temom "Mogućnosti povezivanja u jugoistočnoj Europi" u organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, okupila je u Opatiji oko 220 sudionika iz Hrvatske i dvadeset zemalja.

Cilj konferencije je razmjena iskustava u uspostavi i razvoju klastera, međusobno povezivanje postojećih i novih klastera na području jugoistočne Europe te predstavljanje najboljih primjera prakse zemalja EU vezanih uz pitanje projekata i programa inovacijskih politika, razvoja i uspostave klastera.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić je u uvodnom dijelu skupa govorio o mjerama ministarstva i njihovim rezultatima u protekle tri godine provedene u cilju povećanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva ocjenivši te rezultate odličnim.

Ministarstvo je u tom razdoblju utrošilo na poticaje i programe malog i srednjeg poduzetništva 400 milijuna kuna. U 2006. godini, rekao je, otvoreno je 5000 novih obrta i zaposleno novih 13.000 radnika. U tri godine u ovim segmentima gospodarstva zaposleno je novih 40.000 radnika, naveo je ministar.

Poduzetnicima se nude povoljni krediti, te je ukupna masa podignutih kredita u tri godine 3,8 milijardi kuna, rekao je istaknuvši i aktivnosti na gradnji poduzetničkih zona, uz cilj da ih u Hrvatskoj bude 400.

Ističući važnost klastera za povećanje konkurentnosti hrvatskih poduzetnika na europskom tržištu, Vukelić je kazao da će se osnivanje i razvoj klastera ove godine poticati s 15 milijuna kuna. U Hrvatskoj je od jednog ili dva klastera prije dvije godine njihov broj porastao na današnjih 22, rekao je ministar Vukelić.

Savjetnik Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Oscar Benedict je kazao da je Europska komisija u proteklih pet godina u razvoj poduzetništva i trgovine u Hrvatskoj uložila 40 milijuna eura te najavio potporu osnivanju i jačanju klastera ove godine s dva milijuna eura.

Konferencija će se odvijati tijekom dva dana u plenarnom dijelu te radionicama iz područja automobilske i drvne industrije te informatičke tehnologije.

Klasteri su skupine međusobno povezanih gospodarskih subjekata koji imaju za cilj postizanje zajedničkog cilja ili veći stupanj finalizacije proizvoda ili usluga. Time se otklanjaju problemi usitnjenosti proizvodnje i nedostatnih proizvodnih kapaciteta i novih tehnologija u cilju uspješnog nastupa na stranim tržištima.

(Hina) xdsil yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙