FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren 24. muzički biennale Zagreb

ZAGREB, 19. travnja 2007. (Hina) - U prepunom Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu večeras je počeo 24. muzički biennale Zagreb.
ZAGREB, 19. travnja 2007. (Hina) - U prepunom Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu večeras je počeo 24. muzički biennale Zagreb.

Otvorio ga je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a prije nastupa Baleta riječkog Hrvatskog narodnog kazališta, direktoru Biennala Ivi Josipoviću predsjednik Kulturforuma Europa Dieter Topp uručio je Europsku nagradu za kulturu u 2007. godini.

Topp je istaknuo da je Muzički biennale Zagreb, utemeljen 1961., pomogao mnogim mladim skladateljima i umjetnicima s istoka i zapada da se okupe na jednom mjestu, da je pružio gostoprimstvo mnogim priznatim umjetnicima kroz koprodukcije, programe kulturne suradnje, konferencije, simpozije i koncerte.

Ivo Josipović zahvalio je u ime Muzičkoga biennala Zagreb na toj uglednoj nagradi, rekavši kako ona pripada svima koji su zaslužni za održavanje te manifestacije suvremene glazbe. Zahvalio je i Poglavarstvu grada Zagreba i Ministarstvu kulture, koji Biennale podržavaju i financijski pomažu od samog početka.

U nastavku večerašnje svečanosti Balet riječkoga HNK "Ivana pl. Zajca" praizveo je balet "Tri pjesme" skladatelja Igora Kuljerića i Heinera Goebbelsa, u režiji i koreografiji Mattea Levaggija, sa scenografijom Istvana Zimmermanna.

Na programu 24. muzičkog biennala su 52 glazbene priredbe, koje će izvesti 77 solista, 31 ansambl, 16 dirigenata, te brojni umjetnici. Festival traje do 28. travnja i na njemu će se izvesti djela 148 hrvatskih i inozemnih skladatelja.

Središnji gost Biennala je istaknuti poljski skladatelj i dirigent Krzysztof Penderecki. U sklopu festivala održat će se i koncerti u čast istaknutih hrvatskih glazbenika preminulih prošle godine, Igora Kuljerića i Stanka Horvata, koji su dali veliki doprinos Biennalu. Biennale će ugostiti i uglednoga hrvatskoga skladatelja Milka Kelemena.

24. muzički biennale podijeljen je u četiri teme: projekt glazbene veze Švedska - Hrvatska; središnji gost - skladatelj; glazbena scena; te žensko skladateljsko pismo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙