FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počinitelj pokolja na Virginia Techu korejski student

WASHINGTON, 17. travnja 2007. (Hina) - Američka policija u utorak je objavila da je počinitelj jučerašnjeg pokolja 32 osobe na Tehničkom sveučilištu Virginije u Blacksburgu, koji si je na kraju sam oduzeo život, 23-godišnji Cho Seung Hui, student iz Južne Koreje s dozvolom boravka koji je studirao engleski jezik i stanovao u studentskom naselju.
WASHINGTON, 17. travnja 2007. (Hina) - Američka policija u utorak je objavila da je počinitelj jučerašnjeg pokolja 32 osobe na Tehničkom sveučilištu Virginije u Blacksburgu, koji si je na kraju sam oduzeo život, 23-godišnji Cho Seung Hui, student iz Južne Koreje s dozvolom boravka koji je studirao engleski jezik i stanovao u studentskom naselju.

Šef policije sveučilišnog kompleksa Virginia Tech, Wendell Flinchum, na konferenciji za novinare izjavio da je iza počinitelja ostala uznemirujuća oproštajna poruka te račun od kupnje pištolja prošloga tjedna.

Po riječima Flinchuma, istraga i balistički nalazi su pokazali da je istim oružjem izvršeno dvostruko ubojstvo u stambenom objektu West Ambler Johnston oko sedam sati ujutro, i dva sata kasnije pokolj 30 studenata i profesora u zgradi Građevinskog fakulteta Norris Hall, na drugom kraju velikog kompleksa sveučilišta koje pohađa oko 26.000 studenata.

Dvosatni razmak između prvog i drugog incidenta, otvorio je mnogobrojna pitanja o odlukama odgovornih za sigurnost kompleksa nakon prvog incidenta, koji je po informacijama u medijima imao karakter osvetničkog ubojstva u studentskom ljubavnom trokutu.

Šokirani studenti jučer su postavljali pitanje zašto uprava i policijska služba kompleksa nije otkazala nastavu i zatvorila sveučilište nakon prvog incidenta jer bi time spriječila da dva sata kasnije napadač uđe u zgradu Norris Hall i metodično ubija i ranjava desetine svojih kolega i profesora, prije nego je pištolj okrenuo prema sebi.

Cho je bio naoružan s dva poluautomatska pištolja od 9 i 22 mm, a nosio je pancirni prsluk i više rezervnih spremnika sa streljivom. Studenti koji su preživjeli napad rekli su da je ulazio u učionice i pucao mirnog izraza lica, ne govoreći ništa. U zgradi Noriss Hall žrtve su nađene na četiri lokacije rekla je policija.

Mnogi studenti zabarikadirali su vrata učionica kada su čuli pucnjavu, a neki su skočili kroz prozore, zadobivši pri tome ozljede. Američki tisak u utorak na naslovnicama donosi izvješća o tragičnom pokolju studenata Virginia Techa, u kojem su ubijene 33 osobe uključujući i napadača, a 15 ih je ranjeno. Programima TV mreža također dominiraju izvješća i analize o tom najubojitijem pojedinačnom oružanom pohodu u povijesti SAD-a.

Kao i nakon svakog većeg oružanog incidenta u američkom školstvu, postavlja se pitanje nepostojanja djelotvorne kontrole oružja, odnosno njegove relativne dostupnosti svim odraslim osobama. Jučerašnji pokolj dogodio se u Virginiji, državi s jednim od najliberalnijih režima za kupnju oružja u SAD, u kojoj se nošenje oružja smatra neotuđivim dijelom tradicije i kulture. Senator Jim Webb iz Virginije nedavno je s ponosom priznao kako uvijek nosi napunjen pištolj i dva rezervna spremnika streljiva, kada je na ulazu u Senat kod njegova pomoćnika pronađen taj arsenal.

Američki tiskani i elektronički mediji također sugeriraju da je neprimjerena reakcija policije nakon prvog incidenta pridonijela tragediji.

Načelnik Flinchum odbacio je kritike na račun policije, ističući da su raspoložive informacije jučer govorile da se radi o izoliranom incidentu, te da su postojale naznake da je napadač napustio kompleks sveučilišta, pa čak i državu Virginiju.

On je na konferenciji za novinare pohvalio postupanje svih policijskih i sigurnosnih službi i pripadnika FBI-a tijekom jučerašnjih tragičnih zbivanja.

Rektor sveučilišta Charles Stager najavio je da će se danas poslijepodne održati komemoracija žrtvama pokolja, na kojoj će sudjelovati i američki predsjednik George W. Bush s suprugom Laurom i drugi visoki dužnosnici.

Sveučilište će ostati zatvoreno do kraja tjedna, a zgrada Građevinskog fakulteta Norris Hall, u kojoj je ubijeno 30 ljudi, do kraja semestra, kazao je Steger.

Policija je objavila da još nije dovršena identifikacija žrtava, te da će naknadno biti objavljen njihov popis, a studentski list Virginia techa je na svojoj je web stranici danas objavio popis 14 žrtava koje su studenti sami identificirali.

Među njima je 10 studenata, od njih četvero brucoša, troje profesora i jedan asistent- instruktor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙