FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počelo 34. plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije

ZAGREB, 16. travnja 2007. (Hina) - Pod predsjedanjem predsjednika Hrvatske biskupske konferencije zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića popodne je u Zagrebu počelo 34. plenarno zasjedanje HBK.
ZAGREB, 16. travnja 2007. (Hina) - Pod predsjedanjem predsjednika Hrvatske biskupske konferencije zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića popodne je u Zagrebu počelo 34. plenarno zasjedanje HBK.

Pozdravivši biskupe, kardinal Bozanić je istaknuo kako je to povlaštena prigoda da osjete i učvrste međusobno zajedništvo te "podijele pastirsku brigu za naše Crkve, za baštinu vjere i katoličke kulture našega hrvatskoga naroda, kao i za sadašnja nastojanja naše drage Hrvatske".

Kardinal Bozanić je najavio opširan dnevni red zasjedanja, dvadesetak točaka, koje se odnose uglavnom na pastoralno djelovanje Crkve: pastoral sakramenata u župnoj zajednici, permanentna izobrazba svećenika, duhovni pokreti, seminiari, neokatekumenski put u biskupijama, djelovanje Caritasa u novim prilikama. Biskupi će raspravljati o prijevodima nekih liturgijskih knjiga, o nacionalnom liturgijskom kalendaru te o aktualnim prilikama Crkve u hrvatskom društvu. Ujedno će izabrati, odnosno odobriti ili potvrditi članove u nekim tijelima HBK, kojima završava mandat, a raspravljat će i o organizacijskim pitanjima HBK.

Osim hrvatskih biskupa na zasjedanju sudjeluje i apostolski nuncij u Hrvatskoj msgr. Francisco Javier Lozano, a očekuje se i dolazak predstavnika Talijanske biskupske konferencije, biskupskih konferencija zemalja jugoistočne Europe te Biskupske konferencije BiH.

Kardinal je podsjetio da papa Benedikt XVI. danas slavi 80. rođendan te pozvao subraću u biskupstvu da mole za njega, njegovu uzvišenu i odgovornu službu u Crkvi. U relativno kratku vremenu svoje papinske službe jasnoćom i dubinom svojih riječi, finoćom i pozornošću kojom susreće ljude, mudro je i sigurnom rukom usmjerio hod Crkve, potičući na radost kršćanskoga življenja, ustvrdio je Bozanić.

Kardinal Bozanić je najavio da će se 19. travnja na završetku plenarnoga zasjedanja koncelebriranom misom u zagrebačkoj katedrali proslaviti druga obljetnica izbora pape Benedikta XVI. Podsjetio je i na imenovanje varaždinskim biskupom msgr. Josipa Mrzljaka, a spomenuo se i preminuća splitsko-makarskoga nadbiskupa metropolita u miru Frane Franića, koji je umro u ožujku u 95. godini života.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙