FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svečano ustoličenje novog varaždinskog biskupa mons. Mrzljaka

VARAŽDIN, 31. ožujka 2007. (Hina) - U varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije danas je upriličena svečanost ustoličenja mons. Josipa Mrzljaka za novog varaždinskog biskupa, kojemu je biskupsko geslo: "Činiti dobro !".
VARAŽDIN, 31. ožujka 2007. (Hina) - U varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije danas je upriličena svečanost ustoličenja mons. Josipa Mrzljaka za novog varaždinskog biskupa, kojemu je biskupsko geslo: "Činiti dobro !".

Slavlje je počelo svečanom procesijom i ulaskom u katedralu, gdje je mons. Mrzljaka u službu varaždinskog biskupa uveo zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić.

U prepunoj katedrali novoimenovani varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak blagoslovio je okupljene vjernike i sudjelovao u euharistijskom slavlju s predstavnicima 11 biskupijskih dekanata.

"Mnogi su očekivali da ću imati dužu propovijed i iznijeti planove. No, moram vas razočarati, jer planovi su doneseni još prije 2000 godina i ne mogu se mijenjati", rekao je varaždinski biskup u obraćanju vjernicima i mnogobrojnim uzvanicima iz crkvenoga, političkoga i društvenog života.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zahvalio je mons. Mrzljaku na dosadašnjem odanom služenju crkvi. "Slušajte novog pastira i poštujte ga", poručio je vjernicima Varaždinske biskupije kardinal Bozanić.

Današnjem svečanom trenutku nazočili su i brojni domaći i strani biskupi, a u ime Vladine Komisije za odnose s vjerskim zajednicama nazočan je bio ministar kulture Božo Biškupić. Također nazočni su bili predstavnici lokalne vlasti te župani Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije.

Biskup Josip Mrzljak rođen je 1944. godine u Vukovaru u obitelji Vladimira i Barice, rođene Šimecki. Roditelji su mu živjeli u Krašiću, a u Vukovar su doselili jer je otac kao državni službenik tu dobio namještenje. Osmogodišnje školovanje završio je u Krašiću i to u vrijeme kada je tu kao zatočenik živio zagrebački nadbiskup i kardinal bl. Alojzije Stepinac.

Studij teologije završio je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu a za svećenika ga je 1969. godine zaredio nadbiskup Franjo Kuharić.

Kao mladomisnik Josip Mrzljak je pastoralno pomagao u više župa, a zatim je bio kapelan u župi Svetog Nikole u Koprivnici. Osam je godina bio župnik u Ozlju, odakle je nekoliko godina upravljao i župom Vrhovac. Godine 1980. imenovan je župnikom u Sesvetskom Kraljevcu. Godine 1998. nadbiskup Josip Bozanić imenovao ga je biskupskim vikarom, a bio je i pomoćni biskup zagrebački. Mons. Mrzljak član je Hrvatske biskupske konferencije (HBK) te predsjednik Hrvatskog Caritasa.

Papa Benedikt XVI. imenovao je mons. Josipa Mrzljaka za novog varaždinskog biskupa u ožujku ove godine. Varaždinska biskupija najmlađa je u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙