FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrijski kancelar traži prihvatljiv sporazum oko Kosova

BEČ, 13. travnja 2007. (Hina/Reuters) - Austrijski kancelar Alfred Gusenbauer radi sa Srbijom na sporazumu koji će omogućiti neovisnost Kosova na način koji je prihvatljiv Beogradu.
BEČ, 13. travnja 2007. (Hina/Reuters) - Austrijski kancelar Alfred Gusenbauer radi sa Srbijom na sporazumu koji će omogućiti neovisnost Kosova na način koji je prihvatljiv Beogradu.

Gusenbauer je u razgovoru za Reuters rekao kako Zapad mora shvatiti da srpski čelnici u ovome trenutku ne mogu prihvatiti plan UN-ova izaslanika Marttia Ahtisaaria koji predviđa neovisnost Kosova i da treba pronaći formulu koja neće biti ponižavajuća za Beograd.

"Zajedno sa srpskim predsjednikom Borisom Tadićem i njegovim ljudima pokušavamo naći put za primjenu temeljnog cilja Ahtisaarieva plana", rekao je Gusenbauer.

Taj socijaldemokrat koji je u siječnju preuzeo vodstvo koalicijske vlade, istaknuo je da se Austrija pokazala kao nepristran posrednik u regiji.

"Cilj ne smije biti poniženje Srbije, no mora postojati dogovor obiju strana iz kojeg će svi izaći izdignute glave", rekao je austrijski premijer.

Vijeće sigurnosti UN-a raspravlja o Ahtisaarievu planu, u kojem je jedan od ključnih problema što učiniti sa sjevernim dijelom Kosova, naseljenim pretežito Srbima.

Gusenbauer je kazao kako bi jedna mogućnost bila ustrojiti to područje prema modelu poluatonomne pokrajine Alto Adige u sjevernoj Italiji koja je u Austriji poznata kao Južni Tirol. Regiju naseljavaju uglavnom stanovnici koji govore njemački, a Austrija je njihova država jamac.

Italija i Austrija su se suglasile 1972. da ta pokrajina može imati posebna zakonodavna prava i popunjavati važne upravne funkcije bez miješanja Rima, što je element koji nedostaje u Ahtisaarijevu planu za srpska područja na Kosovu.

Beograd je ranije i sam koristio Alto Adige kao primjer, ali u njihovu modelu cijela pokrajina Kosovo bi ostala dio Srbije kao što je ta pokrajina dio Italije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙