FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šah - prvi poraz Kožula

DRESDEN, 11. travnja 2007. (Hina) - Nakon jednog dana odmora, 8. Europsko prvenstvo u šahu nastavljeno je odigravanjem susreta osmoga kola.
DRESDEN, 11. travnja 2007. (Hina) - Nakon jednog dana odmora, 8. Europsko prvenstvo u šahu nastavljeno je odigravanjem susreta osmoga kola.

Naši predstavnici zabilježili su 4 pobjede i 4 remija uz 4 poraza. Prve poraze pretrpjeli su Zdenko Kožul i Zoran Jovanović, posustao je i Mladen Palac, a u prvi plan je izbio Robert Zelčić nakon lijepe pobjede nad Sergejem Movsesianom. Zelčić je energičnom igrom u središnjici stvorio dva jaka vezana slobodna pješaka i njihovim napredovanjem slomio otpor slovačkog velemajstora. Zdenko Kožul je pretrpio prvi poraz od Rumunja Vladislava Nevedničija. Nevedniči se odlično pripremio za partiju. Ušao je u omiljenu Kožulovu varijantu, ali je izbjegao blokadu u središtu i stalnim prijetnjama bitno ograničio aktivnost njegovih figura. Nakon dugotrajnog manevriranja Kožul je previdio udar u središtu, kojim je Nevedniči otvorio poziciju i zatim dobio u matnom napadu.

Porazom od Engleza Stephena Gordona Palac je prokockao sve izglede za solidan plasman, a potonuo je Zoran Jovanović nakon poraza od Armenca Tigrana Petrosiana. Poražen je i mladi Ivan Šarić od Armenca Tigrana Kotanjiana, a Ante Brkić je pobjedom nad Rusom Aleksandrom Karpatčevom zadržao izglede za plasman na svjetsko prvenstvo. Pobjedu je izborio i Saša Martinović nad Nijemcem Frankom Nagatzom, dok su Alojzije Janković, Goran Dizdar i Ognjen Cvitan osvojili po pola boda.

Od naših šahistica Borka Frančišković nastavila je uspon pobjedom nad Francuskinjom Silviom Collas, a Mirjana Medić je remizirala s Ukrajinkom Elenom Čeredničenko.

U konkurenciji šahista i dalje vodi Ukrajinac Andrej Volokitin sa 6,5 boda, s pola boda prednosti ispred dvanaestorice igrača. Robert Zelčić dijeli 14. mjesto s 5,5 bodova, Kožul, Brkić i Janković imaju po 5, Dizdar i Jovanović po 4,5, Palac, Cvitan i Martinović po 4, a Šarić ima 3,5 boda.

Kod šahistica, Ruskinja Tatjana Kosinceva je zabilježila prvi remi i vodi sa 7,5 bodova, s cijelim bodom prednosti ispred Nadežde Kosinceve. Od naših Borka Frančišković ima 4,5, a Mirjana Medić 3,5 boda.

Rezultati hrvatskih šahista i šahistica u 8. kolu:

Nevedniči - Kožul 1:0, Zelčić - Movsesian 1:0, Janković - Bartel remi, Jovanović - Petrosian 0:1, Gordon - Palac 1:0, Brkić - Karpatčev 1:0, Pert - Dizdar remi, Hmelniker - Cvitan , Šarić I. - Kotanjian 0:1, Nagatz - Martinović 0:1, Frančišković - Collas 1:0, Medić - Čeredničenko remi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙