FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetski jedriličarski spektakl u Splitu

SPLIT, 4. travnja 2007. (Hina) - Ponajbolji svjetski jedriličari, među kojima i trostruki osvajač America's Cupa Russell Coutts nastupiti će na regati RC 44 Croatia Boat Show Cup, koja će od 18. do 22. travnja održati u Splitu.
SPLIT, 4. travnja 2007. (Hina) - Ponajbolji svjetski jedriličari, među kojima i trostruki osvajač America's Cupa Russell Coutts nastupiti će na regati RC 44 Croatia Boat Show Cup, koja će od 18. do 22. travnja održati u Splitu.

U organizaciji J.K.Zenta i jedriličarskog tima Cro-a-sail na najnaprednijim monotipskim jedrilicama današnjice nastupiti će sedam vrhunskih internacionalnih posada: Cro - a - Sail (HRV), Team Omega (NZL), Beecom (JAP), Mascalzone Latino (ITA), Magia Alike (ITA), Ekipa 44 (SLO) i Team Aqua (UAE). Prvi favorit regate je Cro-a-Sail, dijelom i stoga što nastupa na domaćem terenu, a na dvije uvodne regate prošle godine u Trstu i Portorožu bili su najbolji. Hrvatsku posadu sačinjavat će kormilar Miroslav Reljanović, Tomislav Bašić, Mitja Kosmina, Darko Hajdinjak, Stjepan Vitaljić, Iztok Knafelc, Pave Pleslić i Antonio Arapović. Russell Coutts bit će za kormilom Omega Teama, koji je sastavljen je od prekaljenih America's Cup jedriličara. Momčad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata čine vrhunski novozelandski jedriličari predvođeni Cameron Appeltonom, za kormilom japanskog Beecoma je iskusni danski internacionalac Morten Henriksen, dok je momčad Mascalzone Latina službeni izazivač na America's Cupu, predvođen skiperom Matteom Savelliem. Ekipu 44 predvode slovenski olimpijci, jedriličar iz klase Finn Gašper Vinčec i Mitja Margon.

Jedrit će se na regatnom polju podno Sustipana, po mnogima najatraktivnijoj jedriličarskoj areni na Mediteranu, i to neposredno uz obalu, što će biti posebno atraktivno za gledatelje, koji će tako iz prve ruke moći pratiti vrhunske jedriličarske dvoboje. Regata u Splitu dio je prestižnog RC 44 Toura koji se ove godine još održava u Lisabonu (Portugal), Luganu (Švicarska), Dubaiju (Ujedinjeni Arapski Emirati), Porto Cervu (Sardinija) i Trstu (Italija).

Klasa RC 44 slovi za jedriličarsku formulu 1, a atraktivni brodovi, koji su nešto manja inačica jedrilica s America's Cupa, izrađeni su tehnologijom koja se koristi i za proizvodnju šasija bolida formule. Brzina, dizajn i performanse RC 44 jedrilica su spektakularne, pa su regate te klase brzo stekle brojne poklonike u svijetu jedrenja. Brodovi imaju velika ubrzanja, pogotovo kada jedre niz vjetar s genakerom, a mogu jedriti po svim uvjetima, što garantira uzbudljivo i izjednačeno natjecanje u kojemu je presudna vještina posade i kormilara. U Splitu će se jedriti Match Race, odnosno dvobojsko jedrenje po sistemu svatko protiv svakoga, te 12 flotnih regata, u kojima će istovremeno jedriti svih sedam timova. Konačni pobjednik dobiti će se zbrajanjem plasmana.

Kada jedrilice ne budu na regatnom polju, zahvaljujući partnerstvu sa splitskom tvrtkom Profectus, biti će smještene na sajmu Croatia Boat Show, pa će ih posjetitelji moći vidjeti i izbliza. Vrijedi napomenuti da će partner i pokrovitelj natjecanja Stella Artois tijekom regate organizirati partyje u renomiranim splitskim klubovima, na kojima će biti prisutni i sudionici RC 44 Croatia Boat Show Cupa. Pokrovitelji regate su Grad Split, Stella Artois i hotel Le Meridien Lav u kojem će sudionici regate biti smješteni.

U sklopu regate RC 44 Croatia Boat Show Cup biti će upriličena i humanitarna regata u splitskoj luci, čija je svrha pomoć djeci s dijabetesom za koju skrbi udruga Mirno More. Regata će se, ovisno o vremenskim uvjetima održati u četvrtak ili petak (19.ili20. travnja), a na njoj će nastupiti poznati sportaši, glazbenici, te druge osobe iz javnog života. Udrugu Mirno More financira austrijska Vlada, a cilj im je pomaganje djece s posebnim potrebama. Svake godine Udruga iznajmi 80-ak jedrilica i desetak trabakula u Vodicama, pa djecu iz cijele Europe vode na krstarenje, a dogodine to namjeravaju napraviti u Splitu. Humanitarna regata u Gradskoj luci, na kojoj će jedriti djeca s dijabetesom iz splitske županije izvrstan je uvod za to. Također, splitski klubovi osigurat će besplatnu školu jedrenja za djecu iz splitske županije, kojoj će jedriličarsku opremu osigurati tvrtke Profectus, Lukasan i Cro-a-sail.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙