FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 3. travnja 2007. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.
ZAGREB, 3. travnja 2007. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.

DEN HAAG - Predraspravni sudac Bakone Justice Moloto najavio je u utorak odgodu početka suđenja trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču pred Haškim sudom zbog niza neriješenih pitanja, među kojima je i pitanje ostanka u predmetu troje branitelja. "Gotovo je nemoguće započeti 7. svibnja", rekao je sudac Moloto na statusnoj konferenciji u Den Haagu. Pojasnio je kako se čeka očitovanje Žalbenog vijeća o žalbi Markačeva odvjetnika Miroslava Šeparovića na odluku Raspravnog vijeća o njegovu isključenju iz obrane zbog sukoba interesa. Moloto je najavio "skoru" odluku Raspravnog vijeća o potencijalnom sukobu interesa Čermakovih branitelja Čede Prodanovića i Jadranke Sloković zbog mogućnosti da njihov drugi klijent general Rahim Ademi bude pozvan za svjedoka u ovom predmetu.

BANJA LUKA - Šefica delegacije Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu Doris Pack izjavila je u ponedjeljak u Banja Luci, nakon susreta sa premijerom RS Miloradom Dodikom, kako smatra da, ako je samo naziv policije Republike Srpske problem u reformi policije BiH, onda "problema nema", prenose "Nezavisne novine" u broju od utorka. Pack je naglasila da "samo naziv u procesu reforme policije ne bi trebao biti problem", budući da bi, kako je kazala, "policija RS svakako bila pod krovom države BiH". Dodik i Pack su razgovarali o nizu pitanja, među njima i o procesu povratka. Dodik je poslije sastanka apelirao na pravosudne institucije da brže rješavaju predmete u kojima su uključene izbjeglice.

SARAJEVO - Predsjednika Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH) Božidara Matića nekoliko utjecajnih članova vrha Stranke demokratske akcije (SDA) optužilo je za "protubosansko djelovanje" te se usprotivilo odluci Gradskog vijeća Sarajeva da mu se dodijeli najveće gradsko priznanje "Šestoaprilska nagrada". Božidar Matić istaknuti je sveučilišni profesor, predratni direktor Energoinvesta i nekadašnji ministar financija BiH. Na poticaj člana Glavnog odbora SDA Osmana Brke to tijelo proteklog je vikenda zaključilo kako akademik Matić ne zaslužuje nagradu koja mu treba biti uručena 6. travnja na dan oslobođenja Sarajeva u Drugom svjetskom ratu. Takvo stajalište obrazloženo je tvrdnjom kako je Matić "Armiju BiH nazvao falangom", a rat u BiH "građanskim".

TEHERAN - Teheran i London počeli su pregovore o puštanju na slobodu petnaestero britanskih marinaca koje je Iran uhitio 23. ožujka, rekao je u utorak Ali Larijani, tajnik iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost. Dodao je da, ako se pregovori nastave, logično je da se uvjeti mogu promijeniti i da se može krenuti prema rješenju slučaja.

COLOMBO - U sukobima na istoku Šri Lanke vojska je u noći s ponedjeljka na utorak ubila 23 tamilska tigra i osvojila četiri pobunjeničke baze, objavljeno je u utorak. Tamilski tigrovi još nisu komentirali taj podatak.

DŽAKARTA - Muslimanski vjerski čelnici okupili su se u utorak u Indoneziji na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji u gradu Bogoru gdje će raspravljati o sektaškome nasilju između iračkih šijita i sunita. Na konferenciji će biti dvadesetak predstavnika više bliskoistočnih zemalja, Libanona, Jordana, Saudijske Arabije, Iraka, Irana, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kuvajta, objavili su organizatori. Cilj sastanka je premostiti podjele između sunita i šijita u Iraku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙