FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 1. travnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati:
ZAGREB, 1. travnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati:

CRIKVENICA - Na izbornoj skupštini Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, održanoj jučer u Crikvenici, za predsjednicu je ponovno izabrana Božena Strugar, koja je tu dužnost obavljala i u proteklom mandatu. U svom programu rada u narednom mandatu Božena Strugar istaknula je ustrajavanje u borbi za status djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja kao dijela sustava obrazovnog procesa u zemlji. Potpun obuhvat djece u predškolskim programima u godini prije početka osnovnoškolskog obrazovanja daljnji je cilj nastojanja, rečeno je na skupu. Iznesen je podatak da je prosječan obuhvat djece u vrtićima 43 posto. Plaće za odgajatelje u dječjim vrtićima trebale bi biti identične onima u osnovnoškolskom procesu odgoja i obrazovanja za identična radna mjesta, smatraju povjerenici. Njih 140 na crikveničkom skupu predstavljalo je 248 sindikalnih podružnica iz cijele Hrvatske.

SUPETAR - Proglašenjem Nelke Sardelić iz Orebića šampionom i Juraja Kirigina iz Supetra vicešampionom kvalitete maslinova ulja, te dodjelom zlatnih medalja za kvalitetu ulja i izgled boca, u Supetru na otoku Braču jučer je završen "Noćnjak 2007." - 9. međunarodna manifestacija maslinara i uljara Mediterana. Sudjelovalo je oko 400 proizvođača i prerađivača maslina i ulja te, po drugi put, i proizvođača sireva, iz 10-ak zemalja. Osim hrvatskih na skupu su bili i maslinari u uljari iz Slovenije, Italije, Turske, Bosne i Hercegovine, te Jordana i Australije. Ove je godine ocjenjivan rekordan broj uzoraka, čak 255, od kojih je 124 ocijenjeno ekstra djevičanskim. Dodjeljene su i 42 zlatne, 35 srebrnih i 45 brončanih medalja za kvalitetu ulja. Zlatne su, uz ostale, dobili saborski zastupnik Luka Bebić iz Metkovića te poznati brački maslinari Tonko Ostojić iz Povlja i Ivica Skrpaca iz Selca.

ZAGREB - Danas, na Cvjetnicu, nedjelju muke Gospodnje, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će tradicionalno misno slavlje u zagrebačkoj katedrali. Na blagdan Cvjetnice ophodnjama s blagoslovljenim maslinovim i palminim grančicama kršćani se prisjećaju svečana Isusova ulaska u Jeruzalem. Prema povijesnom kazivanju, Isusa je u Jeruzalemu prije dvije tisuća godina dočekao narod, kličući mu kao kralju i očekujući od njega da povede bitku za zbacivanje rimskog okupatora. Kad je Isus to odbio, mnoštvo ga je napustilo i poduprlo njegove protivnike. Tako je Cvjetnica postala uvod u Isusovu muku. Njome počinje Veliki tjedan u kojem se vjernici sjećaju Isusove posljednje večere, uhićenja, osude i raspeća, a završava slevljenjem Kristova uskrsnuća, koje je temelj katoličke vjere. Običaj proslave Cvjetnice u vjerničkim povorkama s palminim i maslinovm granama nastao je u Jeruzalemu u četvrtom stoljeću, a u Rimu se taj blagdan počeo slaviti od devetoga stoljeća, odakle se raširio po cijeloj Crkvi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙