FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 30. ožujka 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat
ZAGREB, 30. ožujka 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je donio novi zakon o veterinarstvu kojim se u potpunosti primjenjuju europski standardi u kontroli zdravlja životinja. Novim zakonom uvode se suvremene metode kontrole bolesti i statusa životinja na razini stada, gospodarstva, regije ili države u odnosu na određenu bolest. Uvodi se službeni veterinar kao državni službenik, a naplaćene naknade za veterinarske usluge prihod su državnog proračuna. Budući da je u Sabornici 'nestalo' kvoruma (nedostajao je jedan zastupnik), zastupnici nisu glasovali o prijedlogu novoga zakona o hrani, iako su raspravili te izglasali Vladine amandmane uz taj zakonski tekst. Prihvaćen je tako amandman po kojemu je Ministarstvo zdravstva u upravnom i savjetodavnom vijeću Hrvatske agencije za hranu dobilo utjecaj kakav ima i Ministarstvo poljoprivrede.

ZAGREB - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta najavio je da će tražiti političku odgovornost SDP-ova zastupnika Ivice Pančića, koji je danas od Kalmete zatražio ostavku budući da ga je, kako tvrdi, uhvatio u laži i prikrivanju korupcije i malverzacija u gradnji državne ceste Gaženica-čvor Zadar 2. Nakon što ga je Pančić prozvao u Hrvatskom saboru, Kalmeta je na ad-hoc sazvanoj konfereciji za novinare rekao da Pančić i dalje uporno laže i pokušava stvoriti umjetnu atmosferu. Inače, Pančić tvrdi da je cijena gradnje te ceste prvotno planirana u iznosu od 273 milijuna kuna, a da je cijena do danas neobjašnjivo porasla na 446 milijuna.

ZAGREB - Pregovarački odbori Vlade RH i sindikata državnih službi na današnjem su sastanku u Vladi razmatrali, uz ostalo, radni tekst nacrta prijedloga Zakona o plaćama državnih službenika. Predstavnici Vlade i sindikata dogovorili su da će za sljedeći sastanak Pregovaračkih odbora Ministarstvo financija članovima pripremiti simulaciju izračuna potrebnih sredstava na osnovu koeficijenata 0,90 i 0,95, uz uključeno ugovoreno povećanje osnovice za 6 posto, priopćeno je iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću.

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva i Hrvatska veterinarska komora izrazili su danas ogorčenost zbog nasilničkog napada na ovlaštenu veterinarku Gordanu Princip Ravlić u Slavonskom Brodu te zahtijevaju, odnosno očekuju, da se počinitelja napada najoštrije kazni. U veterinarskoj ambulanti "Argus" u Slavonskom Brodu 42-godišnji Franjo Kopić pretukao je, 28. ožujka, veterinarku Gordanu Princip Ravlić (43) koja mu nije htjela izdati dvije potvrde o laboratorijskom pregledu mesa na trihinelu na imena osoba kojima je prodao meso, budući da su uzorci mesa dan ranije predani na njegovo (Kopićevo) ime. Veterinarka je s teškim ozljedama prevezena u bolnicu, a protiv napadača, koji je nakon saslušanja pušten kući, slijede kaznene prijave i tužbe.

ZAGREB - Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je optužni prijedlog protiv dr. Asima Kurjaka i još troje liječnika zbog kaznenih djela nedopuštenog presađivanje dijelova ljudskog tijela iz čl. 242 st. 2 i 7 Kaznenog zakona, objavilo je Državno odvjetništvo RH na svojim internetskim stranicama navodeći samo inicijale. "Optužnim prijedlogom okrivljene se tereti da su kao doktori medicine tijekom dvije godine, od 2000. do 2002., u prostorijama jedne poliklinike za ginekologiju, internu medicinu i citološku dijagnostiku u Zagrebu - i to A. K. i S. K., kao liječnici konzultanti na području humane reprodukcije, B. F. K. kao ordinirajući liječnik ginekolog i E. S. kao liječnik biomedicine - dogovorili da uz novčanu naknadu primijene metodu izvantjelesne oplodnje jajnim stanicama drugih žena, što su i primijenili na pet pacijentica koje su se liječile od neplodnosti.

SISAK - Predsjednik HDZ-a Sisačko-moslavačke županije Ivan Šantek na današnjoj tiskovnoj konferenciji reakcije Županije na odluku Općinskog vijeća Dvora o prihvaćanju Prostornog plana s mogućnošću izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori nazvao je "nekorektnima prema Dvoru, nepotrebnim i neprimjerenim uznemiravanjem javnosti i odbijanjem investitora, jer na Trgovskoj gori neće biti odlagalište radioaktivnog otpada". Šantek je izvijestio da je "o tom problemu jučer razgovarao s ministricom zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marinom Matulović Dropulić, a jutros s pomoćnicom ministrice". "Ministarstvo tvrdi da nikada nisu dali nikakvu suglasnost na plan da se odlagalište nuklearnog otpada uvrsti u Prostorni plan općine Dvor", rekao je Šantek.

SPLIT - Pavle Bulj (50) oslobođen je danas nepravomoćno na Županijskom sudu u Splitu, u ponovljenom suđenju, optužbe za sudjelovanje u ubojstvu malodobne Sinjanke Anđele Bešlić 2002. godine, nakon što je 2003. osuđeni Ivan Bulj (43), njegov rođak, danas posvjedočio kako Pavle nije u tome sudjelovao. Ivan Bulj, koji je na svjedočenje dovezen iz Lepoglave gdje služi 22-godišnju zatvorsku kaznu, danas je izjavio da Pavle Bulj nije bio s njim u vrijeme ubojstva, premda ga je sam za to teretio kada se policiji predao mjesec dana nakon ubojstva u travnju 2002., izvijestio je sudac Zoran Matulović budući da je suđenje bilo zatvoreno za javnost. Ponovljeno suđenje Pavlu Bulju počelo je 20. veljače i tada je njegova obrana sud izvijestila kako posjeduje dokumentaciju prema kojoj mu je na dan ubojstva u splitskoj Kliničkoj bolnici na cijelu nogu do kuka stavljen gips, zbog čega nije mogao sudjelovati u ubojstvu.

ZAGREB - U Ministarstvu financija danas je održana konstituirajuća sjednica zajedničkog povjerenstva Vlade RH i sindikata, na kojoj je dogovorena izradba sustava plaća u javnim službama, metodologija i rokovi određenih aktivnosti. Predstavnici Vlade RH i sindikata javnih službi iskazali su zadovoljstvo početkom zajedničkih aktivnosti na izradbi kvalitetnijeg i pravičnijeg modela plaća u javnim službama, priopćeno je iz Vladinog Ureda Ured za odnose s javnošću.

KARLOVAC - Udruga Zelena mreža Karlovačke županije, koja okuplja 12 ekoloških udruga, u priopćenju javnosti koje je danas upućeno i predsjedniku Vlade te Nacionalnom odboru za zaštitu građana od industrijskog zagađivanja, traži u slučaju Karlovačke pivovare žurno pokretanje kaznene odgovornosti. Zeleni traže i smjenu onih koji ne obavljaju svoje dužnosti, jer su pokazali "neznanje, nestručnost i javno obmanjivali cjelokupnu hrvatsku javnost". Građani i udruge osjećaju se prevarenima, neinformiranima i ugroženima, s obzirom na nepostupanje onih koji su trebali djelovati u eko-incidentu Karlovačke pivovare, navodi Zelena mreža.

JASENOVAC - U prepunoj jasenovačkoj crkvi večeras je proslavljen Dan obnove, čišćenja, pamćenja i spomena mučenika - Žalosni petak za žrtve totalitarnih sustava 20. stoljeća, nedužno ubijene i progonjene u vrijeme i nakon 2. svjetskog rata te za žrtve Domovinskoga rata. "Ovo je čin pobožnosti, pijeteta, ljubavi i poštovanja ove biskupije o desetoj obljetnici njezina utemeljenja prema svim nedužnim žrtvama 2. svjetskoga rata i nakon njega sve do nedavnoga Domovinskoga rata", rekao je požeški biskup mons. Antun Škvorčević. Svečano euharistijsko slavlje mons Škvorčević je predvodio zajedno s mariborskim nadbiskupom Francom Krambergerom jer se ove godine navršava 65. obljetnica ubojstva svećenika iz mariborske biskupije u jasenovačkom logoru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙