FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 30. ožujka 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati
ZAGREB, 30. ožujka 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB - Današnju saborsku raspravu o Vladinu prijedlogu izmjena Zakona o poticanoj stanogradnji (POS) obilježilo je prepucavanje HDZ-ovih i HNS-ovih zastupnika, koji su se međusobno optuživali za opstrukciju POS-a, pogodovanje profiterima i privilegiranim tvrtkama, te malverzacije u poslovima izgradnje. Alenka Košiša Čičin-Šain (HNS) Vladu je još jednom optužila da "nemarom i nesposobnošću potiho opstruira POS", čime se pogoduje "u najmanju ruku građevinskom lobiju" i divljanju cijena stanova u pojedinim gradovima. Posebno se usprotivila predloženom brisanju odredbe koja je tvrtkama omogućavala da poslove izgradnje dobiju bez javnog natječaja, ako u POS ulože vlastito zemljište. Uvjerena je da se time bitno sužava broj potencijalnih lokacija, te da se stvaraju pretpostavke za političku manipulaciju i pritisak na lokalnu samoupravu.

ZAGREB - SDP-ov saborski zastupnik Ivica Pančić danas je od ministra mora, turizma, prometa i razvitka Božidara Kalmete zatražio da kuvertira ostavku, budući da ga je uhvatio u laži i prikrivanju korupcije i malverzacija u gradnji državne ceste Gaženica-čvor Zadar 2. Pančić je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru podsjetio na Kalmetine izjave prije desetak dana, kada je Pančićeve prozivke da je cijena gradnje te ceste prvotno planirana u iznosu od 273 milijuna kuna, a da je cijena do danas neobjašnjivo porasla na 446 milijuna, nazvao lažima. Kalmeta je tada odbacio Pančićeve tvrdnje da se prije raspisivanja natječaja za gradnju uopće raspravljalo o nekoj drugoj cijeni, odnosno da je bio samo jedan natječaj na kojemu je utvrđena cijena od 446 milijuna kuna.

ZAGREB - Bivša ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Jelena Brajša na današnjem je prvom istražnom ročištu kazala kako se ne osjeća krivom za optužbe da je izbjegavanjem plaćanja poreza i doprinosa državni proračun oštetila za oko 2,7 milijuna kuna. Istragu protiv Brajše zbog toga je, početkom ožujka zatražilo zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo. Istražni sudac Boris Ivančić, pred kojim se Brajša branila šutnjom, odluku o pokretanju istrage donijet će početkom sljedećeg tjedna. Brajšin odvjetnik Silvije Degen kazao je da se Brajša ne osjeća krivom te da će se braniti šutnjom. Tužiteljstvo Brajšu sumnjiči da je odgovorna jer od početka 2001. do kraja 2004. kao ravnateljica Caritasa nije ustrojila i vodila poslovne knjige radi obračunavanja i plaćanja poreza na dohodak te doprinosa.

ZAGREB - Njemački trgovac oružjem Josef Rothaichner, koji je bivšem pomoćniku ministra obrane Vladimiru Zagorcu navodno predao torbu s draguljima čiji je nestanak predmet istrage protiv Zagorca, na zagrebačkom bi Županijskom sudu trebao biti ispitan 29. lipnja. Istražna sutkinja Erna Dražančić Rothaichneru je danas poslala poziv na njemačku adresu navedenu u spisu, kazao je glasnogovornik Suda i šef Istražnog odjela Krešimir Devčić. Inače, strani državljani ispituju se na isti način kao i državljani Hrvatske, osim što u slučaju da ne znaju jezik sud mora osigurati tumača. Po izjavama Snježane Šiprak i Hrvoja Petrača, izrečenima na ponovljenom suđenju za otmicu Zagorčeva sina, Rothaichner je tadašnjem pomoćniku ministra obrane 1993. predao torbu s draguljima kao garanciju za pet milijuna američkih dolara preuzetih od MORH-a, a namijenjenih kupnji oružja za obranu RH.

SUPETAR - Glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Mladen Pavić potvrdio je danas da je Ministarstvo izdalo rješenje o oduzimanju licence laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije jer nije, kako zakon nalaže, o zagađenjima vode iz Karlovačke pivovare izvijestilo mjerodavne. Ministar poljoprivrede Petar Čobanković rekao je da je sukladno uočenim propustima u radu Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije doneseno rješenje o oduzimanju licence laboratoriju te da u tome nema nejasnoća, jer nije riječ o propustima koji su prouzročili tragičnu smrt Karlovčanina Zdravka Martinovića 23. veljače, nego propustima u sklopu cjelokupnog rada Zavoda. Glasnogovornik Pavić kazao je kako se u rješenju navodi da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Karlovcu, odnosno njegova Služba za zdravstvenu ekologiju imala saznanja o višestrukom prekoračenju pokazatelja onečišćenja vodotoka uz Karlovačku pivovaru.

OSIJEK - Predsjednik HSP-a Anto Đapić na današnjoj je konferenciji za novinare, komentirajući Brijunske transkripte i "neuspjeh međunarodne arbitraže sa Slovenijom", hrvatsku vanjsku politiku i diplomaciju ocijenio "potpunim fijaskom", podsjetivši da je prije dvije i pol godine sadašnja Vlada dala autentičnost Brijunskim transkriptima. Odgovornost za trenutnu poziciju u Haagu snosi cjelokupan državni vrh koji se onako ponio prema Brijunskim transkriptima, a sada je sav teret obrane isključivo na odvjetnicima, jer Hrvatska se nije uspjela nametnuti ni kao prijatelj suda, što govori o potpunom fijasku hrvatske diplomacije, kazao je Đapić.

ZAGREB - Predstavnici hrvatske i mađarske uprave za zatvorski sustav potpisali su danas u Zagrebu sporazum o suradnji koji bi dosadašnju neformalnu suradnju tih dvaju sustava razmjenom informacija i iskustava trebao podignuti na višu razinu. Temeljem sporazuma hrvatski i mađarski zatvorski sastavi razmjenjivat će znanstveno-tehničke informacije, provoditi istraživanja i programe vezane uz probleme izvršavanja kazni, sudjelovati u programima koje financira EU i surađivati u pripremi i povećanju osposobljenosti zatvorskih službenika. Suradnja predviđa studijske posjete za pravosudnu policiju i ostale službenike zatvorskih sustava, sudjelovanje na konferencijama i seminarima, te povezivanje ustanova za izobrazbu službenika pravosudne policije.

ZAGREB - Čelnici šest sindikalnih središnjica uputili su danas predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću i premijeru Ivi Sanaderu zahtjev da poduzmu "političke i pravne mjere" protiv namjere Sveučilišta u Zagrebu da poveća školarine. Školarine u Hrvatskoj među najvišima su u Europi pa nema prostora za njihovo daljnje povećanje, ističu predsjednici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Matice hrvatskih sindikata javnih i državnih službi, Udruge radničkih sindikata Hrvatske, Hrvatske udruge sindikata i Sindikata usluga UNI-CRO. Školarine plaća više od polovice studenata, čime je već nagriženo jedno od temeljnih načela demokratske i socijalne države o pristupačnosti obrazovanja svim građanima neovisno o njihovu socijalnom statusu, upozoravaju sindikalci.

ZAGREB - U Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar" danas je svečano obilježena 27. obljetnica rada Katedre za obiteljsku medicinu zagrebačkog Sveučilišta. Zagrebačka Katedra za obiteljsku medicinu danas je, ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi i svijetu značajan faktor medicinske struke, naglasio je domaćin skupa, direktor Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" Zvonko Šošić. Katedra je, po njegovim riječima, tek jedna od mnogih vrijednih postignuća Škole narodnog zdravlja na promicanju znanosti i djelovanja javnog zdravstva i primarne zdravstvene zaštite. Katedra za obiteljsku medicinu osnovana je 1980. godine zalaganjem brojnih stručnjaka koji rade u zdravstvu, obrazovanju i znanosti, te uz značajnu podršku suradnika iz inozemstva koji su učili i surađivali sa Školom narodnog zdravlja.

TORDINCI/ANTIN/KOROĐ/ĆELIJE - U organizaciji župe Presvetog Trojstva u Tordincima, sutra će se, uoči blagdana Cvjetnice, održati VI. križni put "Putem masovnih grobišta", a polazak na 30-tak kilometarski Križni put bit će iz crkve Presvetog Trojstva u Tordincima u 8 sati, izvijestila je danas Informativna katolička agencija (IKA). U masovnim grobištima na području župe Tordinci pokopana je 261 osoba, ubijena u srpskoj agresiji za vrijeme Domovinskog rata. Križni put molit će se u Tordincima, Antinu, Korođu i Ćelijama, a završit će molitvom zahvale ponovno u tordinačkoj crkvi između 19 i 20 sati. Kako je najavljeno, nakane Križnog puta su zahvale svima koji su položili život na oltar domovine Hrvatske, za jedinstvo među hrvatskim narodom, za dobročinitelje, za duhovnu obnovu hrvatskih obitelji, za nezaposlene i one koji trpe posljedice rata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙