FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Citigroup na vrhu Forbesove liste vodećih globalnih kompanija

NEW YORK, 30. ožujka 2007. (Hina/AFP) - Na popisu vodećih svjetskih korporacija na prvome mjestu nalazi se američki bankarski div Citigroup, a među njima je i sve više kineskih kompanija, stoji u najnovijem izvješću magazina Forbes.
NEW YORK, 30. ožujka 2007. (Hina/AFP) - Na popisu vodećih svjetskih korporacija na prvome mjestu nalazi se američki bankarski div Citigroup, a među njima je i sve više kineskih kompanija, stoji u najnovijem izvješću magazina Forbes.

Citigroup se nalazi na vrhu ovogodišnje Forbesove liste 2.000 globalnih kompanija rangiranih prema prihodima, dobiti, vrijednosti imovine i tržišnoj kapitalizaciji.

Na broju dva globalne rang-liste nalazi se američka banka Bank of America, praćena britanskom bankarskom grupacijom HSBC, konglomeratom sa sjedištem u SAD-u General Electric, američkom bankarskom tvrtkom JP Morgan Chase, te osiguravateljskim gigantom American International Group.

ExxonMobil, američki naftni div, nalazi se na sedmom mjestu. Nakon njega su Royal Dutch Shell, švicarski UBS, te nizozemska banka ING.

Na popisu se nalazi i 80 kompanija sa sjedištem u Hong Kongu ili Kini, među kojima i 16 onih koje su se tamo nalazile i prošle godine, dok Sjedinjene Američke Države imaju 34 kompanije manje u usporedbi s prošlogodišnjom rang-listom.

Američki maloprodajni div Wal-Mart Stores ostvario je najviše prihode - u visini 348 milijardi dolara - ali se na Forbesovoj listi nalazi na 17. mjestu. Sedmi po redu ExxonMobil ima najveću dobit, od 39,5 milijardi dolara te najveću tržišnu kapitalizaciju, od 410 milijardi dolara.

Čak i uz manji broj američkih imena na ovogodišnjem popisu, preostale američke kompanije imaju zajedničku tržišnu kapitalizaciju od 13.900 milijardi dolara.

Tih je 2.000 kompanija u 2006. postiglo 10-postotni rast prihoda, 32-postotni rast dobiti, te 178-postotni rast tržišne kapitalizacije. Najveće prihode po sektorima ostvarilo je 116 naftnih kompanija uvrštenih u popis, dok su najveće dobiti ostvarene u bankarskome sektoru.

Također, ove se godine na popisu po prvi puta našla i jedna argentinska kompanija, Telecom Argentina, na broju 1.858.

Najbolje rangirana kineska kompanija je PetroChina, na 41. mjestu, a od japanskih Toyota (12.). Od europskih kompanija, BNP Paribas na 14. mjestu najviše je plasirana francuska tvrtka, a Allianz (15.) najviše rangirana njemačka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙