FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska otvorila šesto poglavlje u pregovorima s EU-om (duže)

BRUXELLES, 29. ožujka (Hina) - Hrvatska je u četvrtak u Bruxellesu otvorila pregovore u poglavlju Pravo intelektualnog vlasništva, šesto dosad otvoreno poglavlje.
BRUXELLES, 29. ožujka (Hina) - Hrvatska je u četvrtak u Bruxellesu otvorila pregovore u poglavlju Pravo intelektualnog vlasništva, šesto dosad otvoreno poglavlje.

Direktor Opće uprave za proširenje Michael Leigh izjavio je nakon završetka Međuvladine konferencije o pristupanju, koja je održana na razini glavnih pregovarača, da je Hrvatska u ovom poglavlju postigla visoku razinu usklađenosti.

"Činjenica da smo mogli otvoriti šesto poglavlje, posebno važno poglavlje poput ovoga, pokazuje da pregovarački process dobro napreduje. U ovom poglavlju, Hrvatska je postigla visoku razinu usklađenosti s acquisom, ali ključna stvar će biti provedba zakona o pravu intelektualnog vlasništva", rekao je Leigh.

Da bi se pregovori u ovom poglavlju mogli privremeno zatvoriti, Hrvatska će trebati ispuniti dva benchmarka (mjerila) za zatvaranje. U prvom mjerilu se traži dovršetak usklađivanja zakonodavstva koji pokriva to područje, a u drugom se traži uspostava potrebnih mehanizama za provedbu toga zakonodavstva.

Leigh je najavio da će Komisija pozorno pratiti napredak u provedbi zakonodavstva i nakon što ocijeni da je postignut dobar napredak, pregovori će se moći zatvoriti.

Glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim tijekom pregovora.

"Mislim da sa šest otvorenih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena, možemo biti zadovoljni ukupnom dinamikom pregovora koji se kreću u dobrom pravcu", rekao je Drobnjak.

Drobnjak je istaknuo da je primarni cilj u ovoj godini predati što više pregovaračkih stajališta, ispuniti što više mjerila za otvaranje i otvoriti što više poglavlja. Uz šest pregovaračkih stajališta u poglavljima u kojima su pregovori već otvoreni, Hrvatska je predala još osam stajališta.

I njemačko predsjedništvo pozdravilo je priopćenjem iz Berlina napredak u pregovorima s Hrvatskom i s Turskom, koja je u četvrtak, nakon duže stanke otvorila pregovore u poglavlju Poduzetništvo i industrijska politika, što je drugo dosad otvoreno poglavlje.

"Pozdravljam napredak postignut u pristupnim pregovorima s Hrvatskom i Turskom. Hrvatska dobro napreduje na svom putu prema Europskoj uniji", izjavio je u priopćenju njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

Poglavlje Pravo intelektualnog vlasništva uređuje dio ekonomije koji je zasnovan na znanju i inovacijama. To je dosta široko poglavlje koje obuhvaća autorsko pravo u umjetnosti i znanosti, zatim pravo industrijskog vlasništva poput patenata, žigova i oznaka zemljopisnog podrijetla.

Pregovarač i voditelj radne skupine za ovo poglavlje Siniša Petrović i Igor Gliha kažu da je Hrvatskoj, što se tiče zakonodavnog usklađivanja, preostalo vrlo malo posla.

Hrvatska će se u predstojećem razdoblju trebati usredotočiti na jačanje kapaciteta za provedbu tih zakona kada je riječ o borbi protiv piratstva i krivotvorenja.

U provedbi zakonodavstva u ovom poglavlju sudjeluje više državnih institucija - državno odvjetništvo, sudstvo, carina, policija, državni inspektorat.

U Hrvatskoj se nedavno podigla prašina oko naplaćivanja naknade za autore kroz prodaju praznih medija na koje se može kopirati.

Voditelj radne skupine Igor Gliha ističe da nema "nikakva razloga da to bude vruće pitanje. Hrvatska je obveza da uskladi svoje zakonodavstvo s europskom pravnom stečevinom, a upravo ona traži takav sustav u kojem se u cijenu praznih medija uključuje i naknada za autore, koji imaju pravo na naknadu budući da na taj prazni medij netko može kopirati njihovo djelo.

Gliha kaže da se u svim članicama taj novac prikuplja preko organizacija za kolektivnu zaštitu prava, jer ne može autor pojedinac tražiti naknadu.

"To ne bi trebalo biti ni malo sporno pitanje, budući da se radi o minimalnim naknadama, koje se u konačnoj cijeni gotovo ne primjećuju", rekao je Gliha.

(Hina) xsv ymaš

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙