FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska danas otvara pregovore u još jednom poglavlju acquisa

BRUXELLES,29. ožujka (Hina) - Hrvatska će u četvrtak u Bruxellesu na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju otvoriti pregovore u poglavlju Pravo intelektualnog vlasništva.
BRUXELLES,29. ožujka (Hina) - Hrvatska će u četvrtak u Bruxellesu na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju otvoriti pregovore u poglavlju Pravo intelektualnog vlasništva.

To će biti šesto poglavlje, koje se otvora od početka pregovora. Hrvatska je do sada otvorila i privremeno zatvorila pregovore u dva poglavlja - Znanost i istraživanje i Obrazovanje i kultura. Pregovori su otvoreni u još tri poglavlja - Ekonomska i monetarna politika, Poduzetništvo i industrijska politika i Carinska unija.

Europska unija je za privremeno zatvaranje pregovora u poglavlju Pravo intelektualnog vlasništva postavila dva benchmarka (mjerila). U prvom mjerilu se traži dovršetak usklađivanja zakonodavstva koji pokriva to područje, a u drugom se traži uspostava potrebnih mehanizama za provedbu toga zakonodavstva.

Što se tiče usklađenosti zakonodavstva, ono je već sada u velikoj mjeri usklađeno, a Hrvatska će se u predstojećem razdoblju trebati usredotočiti na jačanje kapaciteta za provedbu tih zakona kada je riječ o borbi protiv piratstva i krivotvorenja.

U provedbi zakonodavstva u ovom poglavlju sudjeluje više državnih institucija - državno odvjetništvo, sudstvo, carina, policija, državni inspektorat.

Osim nedostatka kadrova, problem u provedbi mogu biti i tzv. "fizički nedostaci", primjerice da carina nema dovoljno skladišnog prostora za skladištenja zaplijenjene robe koja sadrži autorsko pravo. Isto je tako važna osposobljenost carine za brzu provedbu provjere kako bi se na odgovarajući način zaštitili nositelji autorskog prava, ali i osobe koje legalno uvoze autorske proizvode.

Hrvatska će također morati raditi i na podizanju javne svijesti da je intelektualno vlasništvo jednako bilo kojem drugom obliku vlasništva.

Hrvatska vlada je u srijedu uputila Vijeću EU-a pregovaračka stajališta za tri poglavlja - Financijske usluge, Zaštita potrošača i zdravlja i Vanjski odnosi. Vijeće EU-a sada može zadužiti Europsku komisiju da pristupi izradi nacrta zajedničkih pregovaračkih pozicija EU-a za ova tri poglavlja.

Komisija još od ranije radi na izradi nacrta za pet poglavlja. Kada Vijeće prihvati zajedničku pregovaračku poziciju za određeno poglavlje, za što je potreban konsenzus svih zemalja članica, pregovori se mogu otvoriti.

Hrvatska je do sada predala svoje pregovaračke pozicije za ukupno 14 poglavlja. Paralelno s izradom pregovaračkih stajališta, Hrvatska radi i na ispunjavanju mjerila za otvaranje pregovora u pojedinim poglavljima. Do sada je Unija postavila mjerila za otvaranje u sedam poglavlja. U jednom od tih sedam poglavlja Sloboda, pravda i sigurnost, Hrvatska je već ispunila što se od nje tražilo za otvaranje pregovora, za što je od Komisije dobila pozitivnu ocjenu, a sada je to u postupku verifikacije u Vijeću EU-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙