FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IDS i HSP traže očitovanje Vlade o haaškim optužnicama

ZAGREB,29. ožujka 2007.(Hina) - Saborski klubovi IDS-a i HSP-a jutros su, na početku zasjedanja Hrvatskog sabora, zatražili od Vlade da izvijesti zastupnike o tome što čini na obaranju haških optužnica protiv hrvatskih generala koje se optužuje za sudjelovanje u zločinačkom pothvatu.
ZAGREB,29. ožujka 2007.(Hina) - Saborski klubovi IDS-a i HSP-a jutros su, na početku zasjedanja Hrvatskog sabora, zatražili od Vlade da izvijesti zastupnike o tome što čini na obaranju haških optužnica protiv hrvatskih generala koje se optužuje za sudjelovanje u zločinačkom pothvatu.

Damir Kajin (IDS) Vladu je prozvao da se "povlači" pred stavom haškog tužiteljstva koje cijeli državni vrh iz 1990-ih optužuje za zločinački pothvat, te od Banskih dvora traži da Sabor izvijesti o "sadašnjem tijeku događaja" vezano uz optužnice protiv generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka.

Da se Vlada danas treba očitovati o tome što čini na obaranju "mostruoznih optužnica" smatra i Pero Kovačević (HSP).

"Nemamo nikakvih saznanja kakve pravne, političke i diplomatske poteze vuče Vlada na obaranju optužnica", rekao je Kovačević.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks poručio je kako će premijeru Ivi Sanaderu prenijeti njihove prijedloge, ali i napomenuo da je premijer danas u službenom posjetu Sarajevu.

Sabor je zatim otvorio raspravu o Vladinom konačnom prijedlogu zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama, koji je predstavio ministar obrazovanja Dragan Primorac.

Zakonom se, kazao je ministar, ukida obvezno i automatsko članstvo studenata u Studentskom zboru, te predviđa studentske izbore za tu krovnu studentsku organizaciju koje će nadzirati studentsko izborno povjerenstvo.

Studente bi u Zboru predstavljali njihovi najbolji predstavnici, koji prikupe najmanje 60 bodova u dvije godine, a što će, tvrdi Primorac, ukinuti dosadašnju praksu da studente predstavljaju "vječni studenti".

Predviđa se i uvođenje instituta studentskih pravobranitelja, koji bi djelovali na svakom visokom učilištu te bi štitili prava studenata i s nadležnim institucijama razmatrali njihove pritužbe.

Studentska bi prava štitili i u slučaju stegovnih postupaka protiv studenata, a nadzirali bi i ispite na sveučilištima - pravobranitelje bi birao Studentski zbor, na mandat od godinu dana, uz mogućnost produljenja na još jednu godinu.

Visoka učilišta provodila bi nazdor nad zakonitošću rada Zbora i studentskih organizacija i udruga, te o njihovu financiranju, a prvi put bi se uveli i javni natječaji za financiranje studentskih programa.

Primorac je istaknuo veliki uspjeh hrvatskih sveučilišta u provedbi Bolonjskog procesa, te najavio da bi Hrvatska mogla biti rangirana na visoko osmo mjesto u Europi po implementaciji 'Bologne'.

O predloženom zakonu raspravljaju saborski klubovi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙