FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo: neistinite tvrdnje zastupnice A. Košiše Čičin-Šain o POS-u

ZAGREB, 28. ožujka 2007. (Hina) - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva danas je neistinitim i neutemeljenim nazvalo tvrdnje HNS-ove zastupnice Alenke Košiše Čičin-Šain iznesena na konferenciji za novinare da Vlada opstruira program poticane stanogradnje (POS) i tako pogoduje građevinskoj mafiji.
ZAGREB, 28. ožujka 2007. (Hina) - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva danas je neistinitim i neutemeljenim nazvalo tvrdnje HNS-ove zastupnice Alenke Košiše Čičin-Šain iznesena na konferenciji za novinare da Vlada opstruira program poticane stanogradnje (POS) i tako pogoduje građevinskoj mafiji.

U mandatu ove vlade u programu POS-a sagrađeno je i izdana je uporabna dozvola za 2963 stana, 750 stanova je u izgradnji, a izvršene su i pripreme za izgradnju 654 stana, što ukupno iznosi 5273 stana. U raznim fazama izrade dokumentacije planirana su još 1273 stana, priopćilo je Ministarstvo.

"Zastupnica je 'zaboravila' da je Državna revizija povrede Zakona o POS-u našla upravo u radu bivšeg Ministarstva javnih radova, obnove i graditeljstva. Protivno zakonu, u mandatu bivše vlade bio je sklopljen sporazum o prenošenju poslova ugovaranja, projektiranja, izgradnje i nadzora s APN-a na bivše ministarstvo koje se tim poslovima nije smjelo baviti", navodi Ministarstvo.

Tvrdnja zastupnice Alenke Košiše Čičin-Šain da je bivša vlada do kraja 2003. u optjecaj stavila 10.649 stanova POS-a, za Ministarstvo je formulacija koja zamagljuje bit stvari. Radi se o tome da je bivše ministarstvo potpisalo razne ugovore s projektantima i izvođačima za gradnju 9800 stanova, a za koje u najvećoj mjeri nije osigurano zemljište, niti su dobivene dozvole, navodi Ministarstvo. Također ističe da zastupnica zaboravlja reći da je bivše ministarstvo za svoga mandata sagradilo samo 906 stanova te da je gradnja čak 4300 stanova ugovorena tijekom zadnja tri mjeseca 2003. Samo u nepunih mjesec dana nakon proglašenja rezultata izbora 2003. ugovoreni su radovi u vrijednosti 255 milijuna kuna, a više od 1300 ugovorenih stanova projektirano je, a da za te lokacije nisu izrađeni potrebni prostorni planovi.

Bivše je ministarstvo kupilo zemljište za gradnju oko 200 stanova POS-a u Makarskoj za koje se još danas vodi sudski spor, navodi Ministarstvo i dodaje da ovom prigodom neće spominjati sudske sporove koji se vode zbog nekvalitetne izgradnje stanova.

Zastupnica Košiša Čičin-Šain protivi se brisanju članka 18 Zakona o POS-u, koji je ona sama kao bivša pomoćnica ministra Radimira Čačića provodila, a odnosi se na ugovaranje izgradnje što većeg broja stanova bez javnih natječaja i to po maksimalnim cijenama koje je zakon dopuštao, bez obzira jesu li liste kupaca stanova postojale ili ne. Još i danas dio tih stanova nije prodan jer se očito nisu gradili za poznate kupce nego isključivo radi angažiranja građevinskih tvrtaka (Donji Miholjac, Imotski, Opuzen, Pitomača, Krapinske Toplice, Vrbovec), navodi Ministarstvo.

Također navodi da je, uz jaku i skupu propagandu u javnosti, cjelokupna aktivnost bivšeg ministarstva promovirana kao ogroman uspjeh, te da su uvođenje reda u POS i sama gradnja stanova ostavljeni u nasljedstvo ovoj vladi. Danas se više ne grade stanovi tamo gdje za njih nema potrebe, gradnja se organizira i na državnom zemljištu, a ne preprodaje se privatnim tvrtkama kako bi one mogle bez javnog natječaja graditi za državu.

Omogućeno je također organiziranje stanogradnje na razini lokalne samouprave uz državne poticaje, navodi u priopćenju Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙