FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljena istraga u "slučaju Zagorec"

ZAGREB, 28. ožujka 2007. (Hina) - Istraga protiv bivšeg pomoćnika ministra obrane Vladimira Zagorca danas je nastavljena saslušanjem bivše zaposlenice Ministarstva financija Terezije Barbarić i djelatnika Ministarstva obrane Vladimira Lasića.
ZAGREB, 28. ožujka 2007. (Hina) - Istraga protiv bivšeg pomoćnika ministra obrane Vladimira Zagorca danas je nastavljena saslušanjem bivše zaposlenice Ministarstva financija Terezije Barbarić i djelatnika Ministarstva obrane Vladimira Lasića.

No, njihova saslušanja iako zakazana za ujutro odgođena su do poslijepodne zbog zahtjeva Zagorčevog odvjetnika koji je tražio izuzeće istražne sutkinje, predsjednice Županijskog suda, ali i članova izvanraspravnog vijeća koje je odbilo njegovu prvu žalbu na odluku o pokretanju istrage.

Zahtjeve za izuzećem istražne sutkinje Erne Dražančić i članova izvanraspravnog vijeća odbio je zamjenik predsjednice Suda, dok će o izuzeću predsjednice Mirjane Rigljan naknadno odlučiti predsjednik Vrhovnog suda, kazao je glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić.

Pojasnio je da je odvjetnik Krešimir Krsnik izuzeće istražne sutkinje tražio jer je, unatoč njegovom zahtjevu za odgodom, odlučila saslušati svjedoke, čemu Krsnik zbog bolesti ne može prisustvovati.

Krsnik smatra i da je Sud, kao i izvanraspravno vijeće koje je odbilo njegovu žalbu za pokretanje istrage podleglo medijskim pritiscima te da odbijanje žalbe nisu valjano obrazložili.

Činjenicu da je istraga na zahtjev tužiteljstva proglašena tajnom glasnogovornik suda prokomentirao je diskrecionim pravom svakog suca, koji odredbu o tajnosti može donijeti uvijek kada ocijeni da je to u cilju probitnosti postupka.

Tako se ni danas nije moglo doznati što su u svojim iskazima govorili svjedoci Terezija Barbarić i Vladimir Lasić.

Lasić se, prema pisanju medija, spominjao kao povremeni vozač njemačkog trgovca oružjem Josefa Rothaichnera. Terezija Barbarić nedavno je i sama potvrdila da je kao savjetnica direktora Privredne banke i šefica kabineta ministra financija bila zadužena za inozemna plaćanja oružja namijenjenog obrani Hrvatske.

Istraga protiv Vladimira Zagorca, osumnjičenog za zlouporabu položaja i ovlasti, pokrenuta je 9. ožujka, a on je četiri dana kasnije na temelju međunarodne tjeralice uhićen u Beču, gdje živi posljednjih sedam godina. Iz pritvora je pušten nakon što je platio milijun eura jamčevine.

Ministarstvo pravosuđa austrijskim je vlastima 21. ožujka uputilo zahtjev za njegovim izručenjem, a bivši pomoćnik ministra obrane, koji je od 1993. do 2000. bio zadužen za nabavu oružja i opreme, protivi se izručenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙